PANSARBANDVAGN 302 СТИЖЕ У УКРАЈИНУ – ШВЕДСКИ ОКЛОПНИ ТРАНСПОРТЕР ВЕЋ У ЧЕШКОЈ

На интернету су се појавили снимци композиције воза са шведским оклопним возилима Pansarbandvagn 302. Композиција је забележена на граници између Немачке и Чешке.Највероватније је реч о возилима која су упућена у Украјину. Испорука око 200 комада овог типа је договорена у мају ове године.

Pansarbandvagn 302 оклопни транспортери нису баш последња реч технологије. Стиче се утисак да земље често у Украјину шаљу оно чега би најрадије желеле да се реше. Возила потичу из 60-их година, те се сматрају застарелим.

Шведски инжењери су их такође с времена на време модернизовали, опремајући их противтенковским бацачима граната АТ-4 и противтенковским системима RBS-56 — који ће вероватно бити предати украјинским снагама.

Иако је возило у Шведској повучено из употребе, оно се прилично добро сналази у условима блата и снега. Могуће да је украјинско руководство вођено управо овим особинама када се одлучило за Pansarbandvagn 302.

Украјина је овако преузела готово трећину свих Pansarbandvagn 302. Шведска их је произвела око 650 комада. Ова возила су у Шведској замењена модерним CV-90.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *