ЈАПАН ПОРИНУО ПЕТУ ПОДМОРНИЦУ КЛАСЕ TAIGEI

Јапан је поринуо још једну дизел-електричну подморницу (SSK) класе Taigei.

Пловило је изашло на воду у бродоградилишту Кобе компаније Mitsubishi Heavy Industries 4. октобра, објавиле су Јапанске поморске одбрамбене снаге (Japan Maritime Self-Defense Force – JMSDF) истог дана. Биће у употреби под називом JS Chogei.

JS Chogei је пета од осам подморница класе Taigei које су или пуштене у рад, уговорене или одобрене за набавку.

Прву подморницу у класи Taigei јапанска морнарица је наручила у марту 2018. године (у употреби од марта 2022.), док је финансирање за осмо пловило одобрила јапанска влада у фискалној години 2024.

Програм класе Taigei настоји да опреми JMSDF са флотом SSK који имају већу подводну издржљивост у поређењу са својим претходницима.

Ово се постиже уградњом уређаја са литијум-јонским батеријама уместо оловно-киселинских ћелија.

Класа Taigei има депласман од око 3.000 тона када плови на површини и има укупну дужину од око 84 м, укупну ширину од 9,1 м и газ трупа од око 8,5 м.

Може да прими 70 чланова посаде и то укључује посебан одељак за женске чланове посаде.

Фактор форме SSK укључује крмено кормило Х-конфигурације, које подморници пружа боље маневарске способности, посебно када је на површини дуж плићих вода.

Покрећу је два Кавасаки 12В 25/25СБ дизел мотора, SSK може постићи максималну брзину већу од 20 чворова када рони.

Иако је опремљена сонарима постављеним на прамцу и боку, SSK је такође у стању да распореди вучене сензоре за боље откривање противничких чамаца у различитим термалним слојевима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *