АМЕРИКА КАСНИ СА ИСПОРУКОМ СИСТЕМА ЗА ДАЉИНСКО МИНИРАЊЕ M136 VOLCANO ТАЈВАНУ

Сједињене Државе су требал ове године да испоруче Тајвану система за даљинско минирање Вулкан (M136 Volcano). Ипак, испорука је одложена. Наводно ће свих 14 система бити испоручено у једној партији 2026. године. Након испоруке, Volcano системи ће бити распоређени између три инжењеријске армијске јединице на северу, у централном и на југу Тајвана.

Командовање тајванске војске изјавило је да ће овај систем минирања помоћи у блокирању кретања противничких снага, при том, наравно, мислећи на Кину у случају њеног десанта на приобална подручја Тајвана. Уз 14 система M136 Volcano, биће испоручена теретна возила М977А4, на којима су они постављени, као и противтенковске мине М87А1 и тренажне мине М88 и М89.

Систем може да поставља и противтенковске и противпешадијске мине, што га чини веома флексибилним у различитим борбеним ситуацијама. Систем се обично монтира на теретна возила, као што је камион М977А4, који је део испоруке. Он омогућава лако премештање и брзу активацију система на потребном месту. Volcano користи касете са минама које се аутоматски избацују у одабраним зонама. Оператер може одлучивати о броју и распореду мина, што омогућава прецизно жељено минополагање.

Системи за даљинско минирање су јако популарни и у рату у Украјини. Руси су у рату представили и нови комплекс „Земледелие“. Систем је конструисан да брзо постави минско поље како би се блокирао или успорио напредак непријатељских снага, посебно у критичним ситуацијама када долази до брзог пробоја, или у ситуацији кад се за противником крене у гоњење.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *