ДЕВЕТ КЉУЧНИХ МЕТА: “ШТА ИЗРАЕЛ МОЖЕ НАПАСТИ У ИРАНУ?”

У позадини погоршања односа између Тел Авива и Техерана, Израелци су одлучни да нападну иранска постројења за прераду нафте и локације за производњу нуклеарног горива. У очекивању могућег напада, шеф Централне команде САД генерал Мајкл Курила стигао је у Израел.

Укупно, стручњаци су избројали девет кључних објеката за Иран а које би Израел могао да нападне.

Међу приоритетним нуклеарним објектима за израелску војску су комплекс Шахид Мостафа Ахмади Рошан у Нетенцу, реактор за тешку воду у Араку, нуклеарна електрана Бушер и постројење за обогаћивање нуклеарног горива Фордов у близини града Кома.

Осим тога, израелска војска би могла да изврши напад на рафинерију нафте Абадан на северозападу Ирана, чији дневни капацитет достиже 630 хиљада барела. Такође, мете израелских напада ће вероватно бити рафинерије нафте у Техерану (са дневним капацитетом од око 250 хиљада барела), Исфахану (375 хиљада барела) и Бандар Абасу (350 хиљада барела).

Истовремено, не може се искључити напад израелске војске на гасни терминал у Еселујеу.

Дан раније је израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао да Тел Авив има право да удари иранску територију као одговор на ракетни напад КИРГ изведен 1. октобра. Сједињене Државе и њихови савезници покушавају да упозоре власти јеврејске државе на непромишљене кораке. Иранци заузврат прете да ће одговорити нападом на енергетску инфраструктуру Израела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *