УКРАЈИНСКИ АБРАМСИ СА СОВЈЕТСКИМ РЕАКТИВНИМ ОКЛОПОМ “КОНТАКТ-1” КАКО ЈЕ БОГОХУЛНА ПРИЧА ПОСТАЛА РЕАЛНОСТ НА ИСТОЧНОМ ФРОНТУ

Дошао је рат у Украјини, а коцке ЕРА “Контакт-1” остале су непревазиђене како на тенковима истока серије “Т” тако и на западним тенковима.

Украјина спада у државе која је после распада Совјетског Савеза кренула у развој свог сопственог реактивног оклопа, познатог под именом “нож” који се сматрао одличним по свим резултатима. Међутим, од масовне примене овог реактивног оклопа није било ништа.

Од 2014 и даље је доминирао руки реактивни оклоп “Контакт 1” коцке које су се монтирале на куполу и на бокове тенка Т-64 и Т-72 у свим верзијама. Дошао је рат у Украјини, а коцке ЕРА “Контакт-1” остале су непревазиђене како на тенковима истока серије “Т” тако и на западним тенковима.

Од почетка 2023 у Украјину су почели да стижу Западни тенкови од јесени 2023 уочен је реактивни оклоп “Контакт 1” на тековима Леопард 2 и то код верзије А4 који су донирали Канада и Шпанија приказани са реактивним оклопом Контакт -1.

А онда уследио је шок и неверица, када су се додуше стидљиво на боковима куполе појавиле коцке ЕРА-а оклопа “Контакт -1” који је био постављен на тенк Абрамс. Оваква модификација да је неко помислио крајем 1980 -тих па чак и целе 1990-те и ране 2000 сматрало се класична бласфемија (богохуљење).

Међутим, нужда закон мења, па се тако и тенк Абрамс М-1 у верзији АС добио поред америчког реактивног околопа ARAT добио и руски контакт ЕРА-1 који је завршио не само на боку тенка него и на куполи како на боковима тако и на крову, а и на челу заједно са индустријском гумом и жичаном заштитом на задњем делу тенк као противдроновска заштита.

Упркос свему амерички тенк са совјетским реактивним оклопом опстаје.

Украјински тенк М1 Абрамс АС користи руски реактивни оклоп Контакт-1 представља занимљиву идеју. Тенк М1 Абрамс је амерички главни борбени тенк, који је развијен и производи се у Сједињеним Државама. Овај тенк је познат по својој одличној оклопној заштити, великим брзинама и снажном мотору, као и прецизним системима за навођење ватре и опремом за ноћно ратовање. Тенк има уграђени композитни оклоп, често допуњен реактивним оклопом (ERA – Explosive Reactive Armor), али углавном користи америчке системе оклопа, као што су TUSK (Tank Urban Survival Kit).

Контакт-1 је совјетски и руски систем реактивног оклопа (ERA) развијен крајем 1970-их и уведен у употребу 1980-их. Он је дизајниран да заштити тенкове од кумулативних пројектила, као што су противтенковске ракете и гранате са кумулативним бојевим главама. Овај тип оклопа делује тако што се експлозивни панели активирају у тренутку удара, разбијајући пенетративни млаз кумулативне бојеве главе и тиме смањујући њену способност да пробије основни оклоп. Украјина је током сукоба са Русијом почела да добија тенкове М1 Абрамс од САД, али је такође била приморана да врши различите импровизације на својој војној техници због ограниченог приступа модернијој опреми. Током рата, украјинске снаге су имале прилику да заплене или добију велики број руских оружаних система и технологија, укључујући и системе реактивног оклопа као што је Контакт-1.

Украјинска војска је већ показала креативност у примени различитих врста технике у свом арсеналу, комбинујући совјетске, руске и западне системе.

Контакт-1 није идеалан систем за М1 Абрамс, који већ има софистицираније системе оклопа и заштите, али ако су ресурси ограничени или је неопходно брзо повећати заштиту, могуће је да би украјинске снаге користиле овакав вид импровизације.

ARAT (Abrams Reactive Armor Tile) је систем реактивног оклопа (ERA) који је развијен за амерички тенк М1 Абрамс како би повећао његову заштиту од противоклопних средстава, посебно од кумулативних бојевих глава и рушећих пројектила (HEAT – High-Explosive Anti-Tank).

Кључне карактеристике ARAT реактивног оклопа:

  1. Систем плоча: ARAT је модуларни систем плоча које се могу монтирати на спољне делове тенка. Плоче се састоје од експлозивних слојева који се активирају када пројектил удари у њих. Њихова експлозија “омета” продорни ефекат пројектила, смањујући његову способност да пробије основни оклоп тенка.
  2. ARAT-1 и ARAT-2: Постоје две варијанте:
    • ARAT-1 је прва генерација која користи основне плоче реактивног оклопа.
    • ARAT-2 је побољшана верзија која додаје додатни слој заштите у облику густо распоређених плоча, чиме се повећава способност одбране од кумулативних бојевих глава и унапређује укупна заштита тенка.
  3. Коришћење на тенку М1 Абрамс: ARAT се обично користи као део TUSK (Tank Urban Survival Kit) пакета, који је дизајниран да заштити тенкове у урбаним срединама. TUSK укључује различите компоненте, укључујући ARAT плоче за додатну заштиту, као и оклопне панеле, камере и додатну заштиту за посаду.
  4. Функционалност: Када противтенковски пројектил или ракета удари у плочу ARAT оклопа, експлозив унутар плоче се детонира. Та експлозија избацује плочу ка пројектилу, чиме се прекида кумулативни млаз пројектила и смањује његова пенетрација у основни оклоп тенка. Ово драматично смањује штету коју би иначе пројектил могао нанети.

Разлика између ARAT и Контакт-1:

  • ARAT је амерички систем, развијен специјално за тенкове као што је М1 Абрамс и углавном је сложенији и напреднији од совјетског/руског Контакт-1.
  • Контакт-1 је старији тип реактивног оклопа који је мање ефикасан против модерних пројектила, док је ARAT развијен са намером да се бори против савремених претњи и има напреднији дизајн за вишеслојну заштиту.

Укратко, ARAT систем је кључна компонента заштите М1 Абрамса у борби против савремених противоклопних средстава, посебно у урбаним условима где су тенкови под већим ризиком од заседа и напада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *