КО ЈЕ ЕСМАИЛ КАНИ, КОМАНДАНТ ИРАНСКИХ КУДС СНАГА?

Кани је отпутовао у Либан после прошломесечног убиства лидера Хезболаха Саједа Хасана Насралаха у израелском ваздушном нападу.

За команданта иранских снага Кудс Есмаила Канија није се чуло од израелских напада на Бејрут крајем прошле недеље; рекла су Reuters два висока иранска безбедносна званичника.

Ево неколико чињеница о Канију:

Техеран је именовао Канија за шефа прекоморске војне обавештајне службе Корпуса исламске револуционарне гарде (КИРГ) пошто су Сједињене Државе убиле његовог претходника Касема Сулејманија у нападу дроном у Багдаду 2020. године.

Део Канијевог задатка на тој функцији био је да управља иранским проксијама широм Блиског истока и других региона широм света.

Док је Сулејмани држао узде Кудс снага у време када су ирански заступници – од либанског Хезболаха преко ирачких шиитских милиција до јеменских Хутија – повећали своју моћ на Блиском истоку, Кани је преузео руковођење истим, у трунутку кад су почеле да трепе губитке од стране израелских обавештајаца и борбених авиона.

Кани је постао заменик команданта снага Кудс, прекоморског огранка иранске Револуционарне гарде, 1997. године када је Сулејмани постао главни командант снага.

Када је Кани преузео функцију , обећао је да ће избацити америчке снаге са Блиског истока у знак освете за Сулејманијево убиство. „Обећавамо да ћемо наставити пут мученика Сулејманија са истом снагом… и једина компензација за нас била би да уклонимо Америку из региона“, рекао је Кани, а преноси државни радио, уочи Сулејманијеве сахране у Техерану.

Кани (67) је рођен у Машхаду, конзервативном шиитском муслиманском верском граду на североистоку Ирана.

Кани је такође надгледао операције изван источних граница Ирана, укључујући Авганистан и Пакистан. Не говори арапски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *