BOEING ТЕСТИРА ЗА ТАЈЛАНД ПРВИ ХЕЛИКОПТЕР AH-6I

Boeing је 22. августа тестирао први уговорени лаки јуришни хеликоптер Краљевске тајландске армије AH-6i Little Bird по први пут у свом објекту у Меси, Аризона, саопштила је компанија у суботу 4. октобра.

РВ Тајланда има наручено осам хеликоптера AH-6i са уговором вредним 103,8 милиона долара. Производња преосталих хеликоптера у уговореној серији је у току, навео је Boeing у свом саопштењу од 4. октобра.

Након комплетирања тајландске флоте, Boeing ће обучавати пилоте тајландског ваздухопловства на свом месту у Меси и на полигону Јума америчке војске, где ће научити да управљају Little Bird и искористе његове… способности мисије“, додао је Boeing.

Према наводима компаније, РВ Тајланда је „набавило AH-6i као део својих текућих напора да побољша спремност авијације и модернизује капацитете националне одбране“. Америчка агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу (DSCA) саопштила је да ће хеликоптери AH-6i омогућити тајландском ваздухопловству да повуче своје старе јуришне хеликоптере Bell AH-1F Cobra. Седам Кобри су у служби од 1990. године.

Boeing је рекао да ће испоруке малих птица Тајланду почети касније 2024.

AH-6i има „наменски изграђен војни труп [и] интегрисани кокпит“, рекао је Boeing , додајући да су хеликоптери дизајнирани за обављање „опсега мисија“ у „различитим оперативним окружењима“.

Тајланд набавља Little Bird у оквиру америчког програма иностране војне продаје (FMS), а Стејт департмент је одобрио продају у септембру 2019. године. Предложена продаја је такође укључивала муницију из ваздуха као што је 50 ракета AGM-114R Hellfire и 200 Advance Precision Kill Weapon System (APKWS) ракета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *