БРИТАНИЈА СЕ ОДРЕКЛА АРХИПЕЛАГА ЧАГОС – БАЗЕ СТРАТЕШКИХ БОМБАРДЕРА. ИПАК, БАЗА ОСТАЈЕ!

Велика Британија се одрекла суверенитета над архипелагом Чагос у Индијском океану. Ово су стратешки важна острва која су дом кључне америчке војне базе у региону, Дијего Гарсија. Осим тога, овде су стационирани и бомбардери дугог домета, који су претходно активно коришћени током ратова у Ираку и Авганистану.

Након деценија преговора, острва се сада предају под контролу Маурицијуса, афричке острвске државе.

У Британији је опозициона Конзервативна странка већ критиковала Лабуристичког премијера Кира Стармера због овога, тврдећи да је Маурицијус савезник Кине. Кина и Русија играју велику улогу у прекомпозицији моћи на “Црном континенту”. Међутим, формално се мало тога мења за америчко и британско војно присуство у региону – уместо непосредног поседовања Дијего Гарсије, Британија је сада закупила острво на 99 година. То значи да ће војна база на овом атолу, укључујући и аеродром, наставити да функционише. Истовремено, ако маурицијска влада из неког разлога заузме стриктно антиамерички или антибритански став, могла би да покуша да ревидира споразуме о бази. База је од стратешког значаја јер се острво налази у центру Индијског океана и омогућава контролу важних поморских путева на раскрсници Блиског истока и Југоисточне Азије. Дакле, база је капија и ка Африци и ка Азији.

Не би Британија тек тако сама одлучила да се одрекне суверенитета над атолом. Наиме, Међународни суд правде наредио је Великој Британији да преда контролу над архипелагом Чагос држави Маурицијус. На тај начин се од ње тражи да „комплетира деколонизацију територије, узимајући у обзир право становника на самоопредељење“. У суштини, одлука Британије о Анексији је стављена ван снаге.

Велика Британија и Сједињене Државе су раселиле неколико хиљада локалних становника због изградање својих база. Сада ће људи вратити на острво. Спор између Маурицијуса и Британије око овог архипелага датире још од тог времена. Маурицијус је оптужио Лондон за колонијалну окупацију острва, док је Британија тврдила да их је купила за три милиона фунти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *