ВОЈНИ СПОРАЗУМ ИЗА “ХУМАНИТАРНОГ” ПАРАВАНА:10 ГОДИНА ОД СПОРАЗУМА EDCA ИЗМЕЂУ ФИЛИПИНА И САД.

Распоређивање америчких ракета средњег домета „Тајфун“на Филипинима подрива регионални мир и стабилност, упозорио је кинески министар спољних послова Ванг Ји. Сједињене Америчке Државе су у оквиру јачања војне сарадње са Филипинима поставиле неколико стратешки важних војних објеката на филипинској територији. Споразум на папиру изгледа као договор хуманитарног карактера, али ситуација са ракетма “Тајфун” подсећа да су намере далеко озбиљније.

У последњих неколико година, САД су добиле приступ неколико филипинских војних база кроз Споразум о унапређеном одбрамбеном сарадњи (EDCA). Ово укључује постављање америчких снага и опреме на базама широм архипелага, укључујући оне у стратешки важним регионима блиским Јужнокинеском мору. Америка планира да инвестира преко 80 милиона долара у овај план. План је фокусиран на пет тачака на архипелагу. Подразумева, најчешће, изградњу некаквих хуманитарних објеката. У таквим објектима размешетне су и ракете “Тајфун”!

На неким базама се налазе противваздушни системи као део одбране од потенцијалних претњи у региону. Ови системи су део шире стратегије одвраћања и заштите филипинског ваздушног простора.

Међутим, Народну Републику Кину више брине присуство ракета које могу угрозити кинеско тло. САД су ове године распоредиле на Филипинима ракетне системе „Тајфун“ који могу бити опремљени крстарећим ракетама способним да гађају циљеве у Кини. Кина је захтевала њихово уклањање.

САДАШЊИ ПРЕДСЕДНИК У ДОБРИМ ОДНОСИМА СА САД, АЛИ И СА ПОРОДИЦОМ ДУТЕРТЕ

EDCA (Enhanced Defense Cooperation Agreement) или Споразум о унапређеној одбрамбеној сарадњи је споразум између Сједињених Америчких Држава и Филипина који омогућава јачање војне сарадње и присуства америчких снага на филипинској територији. Потписан 2014. године, овај споразум је део шире стратегије САД за јачање својих савезништава у Индо-Пацифичком региону, нарочито у светлу растућих напетости са Кином.

Председник Филипина је Фердинанд “Бонгбонг” Маркос Јуниор (Ferdinand Marcos Jr.), који је ступио на дужност 30. јуна 2022. године. Он је син бившег председника Фердинанда Маркоса, који је владао земљом од 1965. до 1986. Маркос Млађи је формирао савез са ћерком Родрига Дутертеа, Саром Дутерте, која је била кандидат за потпредседника. Овај савез је био успешан, и обоје су победили на изборима. Маркос је задржао неке од Дутертеових политика, нарочито у области борбе против дроге и одбране територијалних интереса Филипина.

Међутим, Маркос је унео и неке промене, нарочито у вођењу спољне политике, где је настојао да обнови јаче везе са Западом, посебно са САД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *