САД ШИРЕ МРЕЖУ ВОЈНЕ САРАДЊЕ ШИРОМ ПЛАНЕТЕ

Мрежа војних партнерстава Сједињених Држава широм света кључна је за одржавање њене предности над стратешким конкурентима, изјавила је данас заменица министра одбране Кетлин Хикс.

Хикс је говорио током церемоније у Пентагону поводом успостављања Службе за безбедносну сарадњу у области одбране. Ова нова компонента Агенције за одбрамбену и безбедносну сарадњу је успостављена да би Одељењу за одбрану обезбедила свеобухватан надзор и управљање радном снагом безбедносне сарадње.

Не постоји ниједан страни ангажман који обавља било који високи званичник Министарства одбране где рад ове заједнице није главни и центар“, рекао је Хикс о радној снази за безбедносну сарадњу.

Знам да је посао тежак, али исплата је огромна“, рекла је она. „Због вас, где год да делују америчке снаге, оне то раде заједно са најбоље обученим, најбоље опремљеним и најспособнијим савезничким и партнерским војскама на свету, од Европе до Блиског истока и Индо-Пацифика“.

Та партнерства, рекла је Хик, представљају „велику асиметричну предност коју имамо у поређењу са нашим стратешким конкурентима“ коју смо стекли деценијама иницијатива за сарадњу у области безбедности одбране са мрежом партнера која се шири.

Од 1950. године, приметила је, предузеће за сарадњу у области одбране и безбедности је предводило инострану војну продају и друге облике помоћи у укупном износу од преко 1,2 трилиона долара.

Последњих година потражња за безбедносном помоћи од америчких савезника и партнера је нагло порасла. САД су обезбедиле 50 милијарди долара безбедносне помоћи у фискалној 2020. години. У фискалној 2024., која се завршила јуче, САД су обезбедиле више од 100 милијарди долара безбедносне помоћи.

grčka_kupuje_35_američkih_helikoptera_uh-60_m_black_hawk© U.S. Army photo by Spc. Joshua Linfoot

Али она је упозорила да САД не могу приуштити да своја партнерства узимају здраво за готово, и рекла да покретање нове услуге долази у кључном тренутку за безбедносну сарадњу.

Хикс је рекла да је повећање потражње за безбедносном сарадњом САД директан одговор на пораст агресије широм света.

Нације добре воље желе да одврате такву агресију како год могу и да се ефикасно бране од ње ако морају“, рекла је она. „А нације широм света, а посебно широм глобалног југа, желе да промовишу међународни поредак заснован на правилима, заштите своје обале и реагују на хуманитарне катастрофе. Дакле, земље нам долазе ради партнерства. И сваки дан, ви чините могуће је да Америка то обезбеди“.

Она је рекла да убудуће САД не могу да прихвате статус кво јер се суочава са „генерацијском ером стратешког надметања“.

Секретар одбране Лојд Џ. Остин III упутио је одељење да спроведе низ акција прошлог јуна у циљу побољшања ефикасности процеса америчке иностране војне продаје и других напора у безбедносној сарадњи како би остао конкурентан.

Стварање DSCS је резултат ригорозне ревизије коју су заједно водили званичници Министарства одбране за набавку и одржавање и политику као одговор на Остинову директиву. Конгрес је кодификовао стварање нове службе у прошлогодишњем Закону о овлашћењима за државну одбрану.

Нова услуга консолидује инфраструктуру која подржава радну снагу Пентагона за сарадњу у области безбедности у јединствену организацију дизајнирану да обезбеди одговарајућу алокацију кадровских потенцијала како би се задовољила глобална потражња.

Одељењу ће обезбедити свеобухватан надзор, управљање и анализу нивоа људства и задатака у безбедносној сарадњи широм света, уз одржавање оперативне контроле високо обучених стручњака за безбедносну сарадњу на нивоу борбене команде.

Хикс је рекла да је нова услуга међу најважнијим радњама које прате Остинову директиву, истичући важност кохезивне радне снаге која је добро обучена и са добрим потенцијалом за покретање дугорочних промена.

Данас је почетак новог поглавља за безбедносну сарадњу, оног које ћете сви заједно писати током наредних 12 месеци и година које ће уследити“, рекала је Хикс.

Прилике за успех биће бескрајне, баш као и захтеви за вашим временом и потенцијалом“, рекла је она. „Зато што ће способност наших савезника и партнера да побеђују у будућим ратовима бити обликована оним што наша заједница за безбедносну сарадњу ради данас да би сутра испоручила својим ратницима“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *