САД ПЛАНИРАЈУ ДА СТВОРЕ КОАЛИЦИЈУ ОД ОСАМ ДРЖАВА ЗА СУПРОТСТАВЉАЊЕ ИРАНУ

Вашингтон покушава да формира коалицију против Ирана, у коју жели да привуче најмање осам земаља. Пентагон и Генералштаб Израелских одбрамбених снага планирају да ударе на Иран са фокусом на формирање хормушко-персијске ваздушне и противракетне одбрамбене зоне.

Савезници ће покушати да покрију и одрже функционисање нафтних терминала у УАЕ, Саудијској Арабији, Кувајту и Катару. Из тог разлога су Сједињене Државе затражиле од Израела да одмах не узврати на стратешки важне војно-индустријске објекте КИРГ и иранског ваздухопловства.

Вашингтон покушава да обезбеди безбедност Ормуског мореуза, који је од виталног значаја за снабдевање нафтом из Персијског залива. Да би се то постигло, вероватно ће бити изграђена поморска група предвођена крстарицама које носе авионе. Поред тога, планирано је повећање ваздухопловне групе западних снага у региону.

Најмање једна земља је већ изјавила да подржава Израел и могла би се придружити коалицији у настајању. Француски председник Емануел Макрон изразио је посвећеност безбедности Израела и најавио мобилизацију својих војних ресурса на Блиском истоку како би се супротставио иранској претњи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *