УКРАЈИНА ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ ПРОИЗВЕСТИ 1,5 МИЛИОНА БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА, СА ФОКУСОМ НА FPV ДРОНОВЕ

Војни стручњак и главни уредник Defense Express Олех Катков сматра да је производња 1,5 милиона дронова реалан циљ за Украјину, која има могућности да то оствари.

Своје мишљење је поделио на Espreso TV.

Произвођачи дронова и владини званичници су наговестили да Украјина може да произведе више дронова. Од 1,5 милиона, 80-90% ће бити FPV (лични дронови) беспилотне летелице, а потребна нам је велика количина њих. Видео снимци који приказују мете уништени од стране FPV дронова нису резултат само једног лансирања. Важно је узети у обзир да непријатељ има могућности за електронско ратовање и другу одбрану. Наравно, већи дронови попут тешких мултикоптера DJI Matrice и Baba Yaga производиће се у мањем броју. Извиђачких дронова, попут Furia и Leleka, биће још мање. Ово је типичан пример, али сви они спадају у категорију дронова. Поред тога, површинске борбене платформе као што је Magura вероватно би такође требале да буду укључене у ову категорију дронова, иако ће њихов број бити ограничен. FPV дронови су најпопуларнији, тако да када говоримо о 1,5 милиона дронова, значајан део ће заиста бити FPV модели“, објаснио је Катков.

Међутим, војни експерт је нагласио да је Кина примарни добављач компоненти.

Значајан део ових милиона дронова, посебно FPV дронова, састоји се од 90% или више кинеских компоненти, укључујући плоче, моторе, камере, комуникационе системе, па чак и ожичење. Иако Украјина производи неке компоненте за FPV дронове, важно је да се препознати да је главни добављач Кина, где се ови делови купују на велико и затим склапају у Украјини. Наши капацитети за производњу електронских компоненти и плоча, посебно чипова и микроелектронике, су прилично ограничени”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *