КРСТАРИЦЕ И РАЗАРАЧИ -ПОМОРСКА КОМПОНЕНТА ПРОТИВРАКЕТНОГ СИСТЕМА АНТИБАЛИСТИЧКЕ ЗАШТИТЕ У СВЕТЛУ ОДБРАНЕ ИЗРАЕЛА

Ракете Raytheon RIM-161 Standard SM-3 ће бити коришћене за гађање балистичких ракета и бојевих глава на великим висинама

Ирански напад на Израел балистичким ракетама поново је активирао антибалистичку заштиту са бродова пре свега морнарице САД који су два пута имали значајну улогу у одбрани Израела од иранских пројектила у априлу и октобру.

САД су у оквиру антибалистичке заштите поставили и мобилну заштиту пре свега на пловилима -ракетним разарачима.

Зашто су се управо бродови, разарачи показали ефикасне платфроме као носачи пресретачи балистичких ракета показаћемо у овом раду двојице аутора Андреја Млакара и на жалост прерано преминулог генералштабног пуковника Љубомира Љубе Савића.
Ратни бродови, по мишљењу стручњака, представљају оптималне платформе за ношење ракета за противракетну одбрану.

Пловила су довољно велика да је на њих могуће наместити тешку и велику опрему. Тренутно су у таквој улози крстарице класе Ticonderoga и разарачи класе Arleigh Burk, који су опремљени Aegis радарским системом. Међу предностима употребе морнаричких противракетних система наводи се следеће:

  1. Нема потребе за постављањем копнених радарских система.
  2. Дејство је могуће на ширем подручју и у близини зоне лансирања балистичких ракета, што повећава вероватноћу њиховог уништења.
  3. Смањује се ризик од отказивања појединачног дела противракетног штита.
  4. Гарантована је већа оперативна приправност.
  5. Одлична је алтернатива изградњи већег броја копнених противракетних пресретача, који су изузетно рањиви.

Нови моменат је укључивање морнарице САД у систем противракетне одбране. Морнарица жели да буде велики играч у пројекту „штита“ представљајући двоструку способност деловања кроз унапређење SPY-1 Aegis радара:

  • Кроз пројекат NTW-TBMD (Navy Theater Wide – Theater Ballistic Missile Defense), користиће RIM-156 Standard SM-2ER Block IV за балистичке ракете на малим висинама, значи оне у полетању, а то је пре свега компонента која се лансира са подморница и из приобаља.
  • Raytheon RIM-161 Standard SM-3 за гађање балистичких ракета – бојевих глава на великим висинама.

Након гашења пројекта ракета RIM-156, нове ракете RIM-161, које користе нови бустер систем стартовања и LEAP (Lightweight Exo-Atmospheric Projectile) инфрацрвени систем вођења, постају важан фактор у противракетној борби.

Нови моменат је укључивање морнарице САД у систем противракетне одбране.

Морнарица жели да постане значајан играч у пројекту „штита“, представљајући двоструку способност деловања кроз унапређење SPY-1 Aegis радара:

  • Кроз пројекат NTW-TBMD (Navy Theater Wide – Theater Ballistic Missile Defense), користиће ракете RIM-156 Standard SM-2ER Block IV за балистичке ракете на малим висинама, односно у фази лансирања, што се првенствено односи на компоненте које се лансирају са подморница и из приобаља.
  • Ракете Raytheon RIM-161 Standard SM-3 ће бити коришћене за гађање балистичких ракета и бојевих глава на великим висинама.
  • Након гашења пројекта ракета RIM-156, нове ракете RIM-161, које користе нови бустер систем стартовања и LEAP (Lightweight Exo-Atmospheric Projectile) инфрацрвени систем за вођење, постају важан фактор у противракетној борби.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *