ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИЦИ УЛАЗЕ У ТУНЕЛЕ ХЕЗБОЛАХА КАКО БИ ПРИПРЕМИЛИ ИНВАЗИЈУ НА ЛИБАН

У најновијем извештају The Wall Street Journal указује се на војнике који врше мале упаде преко границе док се иураелска војска спрема за могућност шире офанзиве.

Израелске јединице ушле су у тунеле Хезболаха ископане у близини границе са Израелом у склопу малих напада на јужни Либан, док се припремају за општи копнени напад, наводи се у извештају америчких новина од понедељка (30. 09).

Извештаји у страној штампи последњих дана указују на то да војници Израелских одбрамбених снага изводе ограничене прекограничне упаде како би прикупили информације или омели Хезболахове способности да нападне Израел.

Према извештају од понедељка у The Wall Street Journal, мисије, описане као „циљане“, укључивале су специјалне снаге које су ушле у мрежу подземних тунела за које се сматра да је Хезболах ископао близу Плаве линије која раздваја Израел од Либана.

У извештају, који се позива на неименоване изворе који су упознати са овим питањем, наводи се да су се упади дешавали последњих месеци, као и недавно, са снагама које „истражују“ и прикупљају обавештајне податке, док се активности појачавају уочи могуће копнене офанзиве.

Израел је појачао борбу против Хезболаха последњих недеља док настоји да одбаци ту групу од границе и заустави скоро годину дана ракетних и беспилотних напада на северни Израел који су оставили део израелских градова у рушевинама и пусте.

Тај притисак је укључивао тешке ваздушне нападе на вођство Хезболаха, попут напада у петак у којем је убијен његов шеф Хасан Насралах, нападе на продавнице оружја и бацаче ракета и акције тајније природе, као што је талас експлозија електронских уређаја који је убио десетине чланова групе коју подржава Иран, али на коју Израел није полагао право.

Према журналу, шири упад трупа могао би се десити већ ове седмице, што би значајно појачало борбе, иако су неки тумачили све ратоборније коментаре Израела о могућности копненог рата као део кампање чији је циљ да изврши притисак на ослабљени Хезболах се повуче као услов за део примирја.

Извори на које се позивају новине су цитирани и наводе да би се тајминг ипак могао променити, с обзиром на то да је Израел под јаким притиском САД да одустане од плана интервенције.

Од овомесечне ескалације, када су израелски ваздушни напади на терористичку групу ове недеље убили више од 700 људи у Либану, САД су у више наврата изражавале противљење било каквој копненој инвазији израелске војске у циљу уништења Хезболаха, позивајући уместо тога на дипломатско решење.

Обраћајући се јединицама пешадијских и оклопних бригада на северу Израела у понедељак, министар одбране Јоав Галан је снажно наговестио да се војска спрема да покрене копнену офанзиву против Хезболаха у Либану.

Уклањање Насралаха је веома важан корак, али није све. Искористићемо све могућности које имамо“, рекао је Галлант. “Ви сте део овог напора.

Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви био је још јаснији у коментарима прошле недеље, рекавши војницима да се војска спрема да “крочи чизмама на либанску земљу”.

Јединице ће, како је рекао, „ући на непријатељску територију, ући у села која је Хезболах припремио као велике војне испоставе, са подземном инфраструктуром, стајалиштима и лансирним платформама на нашу територију (са које Хезболах намерава) да изврши нападе на израелске цивиле”.

Заменик лидера Хезболаха шеик Наим Касем обећао је у понедељак да је његова организација спремна за сваку потенцијалну копнену операцију израелских снага, у првом говору званичника те терористичке групе откако је њен вођа убијен.

Суочићемо се са сваком могућношћу и спремни смо ако Израелци одлуче да уђу копненим путем, а снаге отпора буду спремне за копнени ангажман“, рекао је Касем у претходно снимљеним коментарима.

У суботу су два америчка званичника рекла за ABC News да изгледа да Израел није одлучио да ли ће покренути потпуну копнену операцију у Либану, али да ће вероватно бити ограниченог обима ако то учини.

Према извештају, израелска војска верује да ће осим ваздушних напада и убистава, омогућавање становницима да се врате кућама такође захтевати уништење команде и контроле Хезболаха, уништавање његових способности у пограничном подручју и уклањање претње инвазије коју планирају елитне Радван терористичке групе.

Сматра се да Хезболах има мрежу тунела која се протеже стотинама километара, рекао је Тал Беери, стручњак за подземно ратовање, за The Times of Israel у јануару.

Крајем 2018. и почетком 2019. године, Израел је покренуо операцију уништавања низа тунела за које је рекао да их је открио, а који се протежу од либанских села до Израела. Међу њима је био пролаз са струјом, шински систем за премештање опреме и смећа и излазне степенице, саопштила је тада војска.

Било је неколико инцидената прекограничних копнених сукоба откако су снаге предвођене Хезболахом почеле да нападају заједнице и војне положаје у северном Израелу 8. октобра прошле године, наводно као подршка Хамасу у рату у Гази.

У априлу су четири израелска војника рањена у експлозији која се догодила док су трупе деловале на територији Либана. Војска је тада саопштила да се инцидент догодио током „оперативне активности“ коју су извеле трупе извиђачке јединице Голани бригаде и елитне јединице борбене инжињерије Јахалом, на либанској страни границе, неколико стотина метара од израелске ограде.

У петак, пре напада у Бејруту у којем је убијен Насралах, војска је рекла да има „велико повјерење“ у своју способност да изведе копнени маневар, након искуства које су трупе стекле током протеклих 11 месеци борби у Појасу Газе.

Израелска војска је наговестила да је копнена офанзива у Либану била у потпуности испланирана и да су је трупе практиковале чак и док су борбе биле у току на неколико фронтова.

Планови су укључивали операције у областима близу границе, као и дубоко унутар Либана, наводи војска. Ипак, званичници су рекли да итраелска војска има за циљ да копнена операција буде што краћа.

Када се борбе заврше, израелска војска је рекла да ће морати да осигура било какав споразум о прекиду ватре оружаном силом и спречи Хезболах да се поново успостави у близини израелских пограничних заједница.

Такође у петак, израелска војска је саопштила да је завршила мобилизацију две резервне бригаде — Ециони и Алон бригаде — које су послате у северни Израел да подрже тамошње трупе, с обзиром на могућност копнене офанзиве.

Један коментар на “ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИЦИ УЛАЗЕ У ТУНЕЛЕ ХЕЗБОЛАХА КАКО БИ ПРИПРЕМИЛИ ИНВАЗИЈУ НА ЛИБАН

  1. Poslije današnje poruke Natanjahua Irancima da će ih “osloboditi teokratske vlasti ranije nego što se mislilo” sve je jasno!!!
    Iranski režim, ako hoće da opstane, nema drugog izlaza osim ući u rat i pokušati pobijediti i time, u prvom redu, sačuvati sam sebe.
    Ukoliko ostane pasivan, vlastiti narod će ga oboriti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *