ИЗРАЕЛ НАСТАВЉА ДА ГОМИЛА ОКЛОПНУ ТЕХНИКУ НЕДАЛЕКО ОД ЛИБАНСКЕ ГРАНИЦЕ

На северу земље могу се видети стотине израелских тенкова Merkava. Израел наставља да отворено довлачи оклопна возила у близини либанске границе.

Али упркос очигледној привлачности оваквих циљева за Хезболах, нема информација чак ни о покушајима да се они нападну ракетама или камиказа дронова. Могуће је да, упркос свим знацима предстојећег рата пуних размера на Блиском истоку, неке снаге у региону покушавају да га спрече, док друге покушавају да га изазову.

Политичари широм света, укључујући САД, упозоравају Тел Авив да не спроводи копнену операцију у Либану, страхујући од великог рата који би могао да захвати цео Блиски исток.

Пошто су Израелци елиминисали Хасана Насралаха и скоро цело више руководство шиитског покрета Хезболах у Бејруту, где је убијено око 20 високорангираних чланова организације, ситуација се наставља погоршавати. Међутим, упркос смрти свог лидера, овај шиитски покрет очигледно неће смањити своје активности и борити се против Израела.

Авиони израелске војске нападају мете у Либану, а њихова дејства доводе до бројних жртава, пре свега међу цивилима. У појасу Газе се воде интензивне борбе између израелске војске и Палестинаца из Хамаса и низа других палестинских милитантних група. Поред тога, израелска војска наставља да изводи ваздушне нападе на циљеве Хута у Јемену.

Чини се да мир на овим просторима неће ускоро доћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *