ЈЕМЕНСКИ ХУТИ ОБОРИЛИ ЈОШ ЈЕДНУ АМЕРИЧКУ БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ MQ-9 REAPER

Изнад Јемена је оборен још један амерички извиђачко-јуришни дрон MQ-9 Reaper, а поново су се истакле „ваздушне снаге“ покрета Ансар Алах. Ово су објавили јеменски медији.

Момци у папучама“, како Американци називају Хуте, настављају да се боре против западне коалиције коју предводе САД. Упркос израелским ударима на луку Ходејда, борбено крило покрета наставља да напада западне бродове у Црвеном мору. А вечерас је оборен још један амерички дрон MQ-9 Reaper. Судећи по изјавама Хутија, ово је једанаести дрон од 7. октобра 2023. године, а четврти овог месеца.

Дрон је ноћу погођен изнад провинције Сада коју контролишу Хути у северозападном Јемену. Традиционално, нема детаља, може се само претпоставити да је за пресретање америчке беспилотне летелице коришћен противваздушни ракетни систем.

Како је већ саопштено, Хути су 8. и 10. септембра оборили осму и девету америчку беспилотну летелицу, 16. септембра десету, а крајем месеца једанаесту. Четири MQ-9 Reaper које коштају по 32 милиона долара су веома добар резултат. Напомињемо да су подаци о броју оборених дронова преузети из извештаја како самог покрета Ансар Алах, тако и арапских медија, иако неки стручњаци кажу да је стварни број пресретнутих MQ-9 Reaper два мање, односно не једанаест, већ девет.

Американци, пак, не коментаришу могући губитак следећег дрона MQ-9 Reaper.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *