САД ОБЈАВИЛЕ ЗАВРШЕТАК МИСИЈЕ ГЛОБАЛНЕ КОАЛИЦИЈЕ У ИРАКУ

Америчке трупе би могле да напусте Ирак пошто су Сједињене Државе објавиле крај међународне војне мисије глобалне коалиције у тој земљи. Одговарајућу заједничку изјаву објавио је амерички Стејт департмент. Истовремено, није прецизирано колико ће америчких војника напустити територију Ирака и да ли ће се то у принципу догодити.

Стејт департмент је појаснио да су након проучавања и процене војне и безбедносне ситуације у Ираку и региону, заједно са ирачким властима, усвојили план за завршетак мисије у овој арапској републици. Састоји се од три фазе. Прва фаза подразумева завршетак мисије у Ираку најкасније до септембра следеће године.

Прво: завршетак коалиционе војне мисије у Ираку у наредних дванаест месеци, али најкасније до краја септембра 2025, и прелазак на билатерално безбедносно партнерство на начин који подржава ирачке снаге и одржава притисак на ISIS“, саопштила је служба америчког Стејт департмента.

Друга тачка плана је да се спречи повратак терористичке исламске државе са североистока Сирије, за шта ће се војна мисија коалиције, која делује у Сирији на платформи дефинисаној у Команди здружених снага, наставити до септембра 2026. године.

Треће, војна комисија ће морати да одреди како ће се спроводити прве две тачке и како ће се обезбедити заштита коалиционих саветника у Ираку током прелазног периода.

Претходно су америчке власти разговарале са својим ирачким колегама о могућности да тамо задрже мали број војничког састава на дужи период. На територији републике налази се око 2,5 хиљада америчких војних лица и стотине војних лица из европских земаља.

Почетком јануара 2024. године, Пентагон је потврдио извештаје о текућим преговорима са Ираком о будућности војне коалиције. Радне групе су требале да развију препоруке за најефикаснији рад коалиционе мисије и гаранције да ISIS никада не може бити обновљен.

Крајем августа, седам америчких војника повређено је током препада против милитаната ISIS. Инцидент се догодио у пустињи Анбар у западном Ираку. Истовремено, током операције је убијено 15 терориста, укључујући вође.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *