АМЕРИЧКИ F-35C LIGHTNING II НАОРУЖАН СА ПРОТИВБРОДСКИМ РАКЕТАМА AGM-158C LRASM

Министарство одбране САД објавило је прве фотографије вишенаменског ловца  F-35С Lightning II  опремљеног противбродским ракетама дугог домета AGM-158C LRASM.

Како је саопштио Пентагон, фотографија је снимљена током пробног лета из ваздухопловне базе Патукент Ривер (Мериленд) 9. септембра ове године. Америчке специјализоване публикације сугеришу да је способност успешног коришћења таквог оружја важна у контексту потенцијалног оружаног сукоба између Сједињених Држава и Кине на Пацифику.

Ова ракета је планирана као замена за застарели Harpoon. Требало је да се створи ракета која би скоро одговарала карактеристикама совјетске противбродске ракете П-700 Гранит. Пошто америчка војска тренутно има само једну противбродску ракету, Harpoon, која се не може лансирати из универзалних лансера Мк41, САД тренутно завршавају развој две верзије ракете AGM-158.

У међувремену, први тестови „најновијег“ развоја десили су се далеке 1984. године. Ваздухопловна верзија ракете има две модификације, од којих је једна способна да погоди циљеве на удаљености до 300 километара, а друга – око хиљаду километара. У исто време, ракета је позиционирана као стелт.

LRASM коригују лет помоћу GPS и система за навигацију терена, који, уколико системи за електронско ратовање ометају сателитски сигнал, могу значајно смањити прецизност ових пројектила на мору, где нема константног терена.

2 коментара на “АМЕРИЧКИ F-35C LIGHTNING II НАОРУЖАН СА ПРОТИВБРОДСКИМ РАКЕТАМА AGM-158C LRASM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *