БРИТАНЦИ ШАЉУ ВОЈСКУ НА КИПАР, ОЧЕКУЈЕ СЕ МАСОВНА ЕВАКУАЦИЈА ИЗ ЛИБАНА

Британија премешта трупе на Кипар како би помогла својим држављанима да напусте Либан, пошто је премијер Кеир Стармер упозорио да ескалација борби између Израела и Хезболаха гура регион ка ивици.

Влада Велике Британије је у саопштењу касно вече у уторак навела да ће 700 војника отпутовати на Кипар, појачавајући своје присуство у области где већ има два брода, авионе и транспортне хеликоптере Краљевске морнарице.

Догађаји у протеклим сатима и данима показали су колико је ова ситуација нестабилна, због чега је наша порука јасна, британски држављани треба да оду сада“, рекао је министар одбране Џон Хили.

„Наша влада осигурава да су на снази све припреме за подршку британским држављанима у случају да се ситуација погорша”.

Ове недеље жестоке борбе између Израела и либанског Хезболаха који подржава Иран повећале су страхове да ће скоро једногодишњи сукоб експлодирати и дестабилизовати Блиски исток, где у Гази већ бесни рат између Хамаса и Израела.

Стармер је рекао да је веома забринут што регион измиче контроли.

Све стране морају да се повуку са ивице“, рекао је он у интервјуу за LBC радио. „Очигледно идем у Њујорк на Генералну скупштину УН да разговарам са колегама и савезницима, али моја порука ће бити у великој мери прекид ватре. Повуците се са ивице. Деескалирајте ситуацију.”

Израелска офанзива од понедељка ујутро убила је 569 људи, укључујући 50 деце, а ранила 1.835 у Либану, рекао је министар здравља Фирас Абијад.

Хиљаде расељених људи који су побегли из јужног Либана склонили су се у школе и друге зграде.

Израел је рекао да помера фокус са Газе на северну границу, где Хезболах испаљује ракете на Израел у знак подршке Хамасу, који такође подржава Иран.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *