АЛЖИРСКИ МИГ-29 БИЋЕ ПОСЛАТИ У СУДАН РАДИ БОРБЕ СА ПРИПАДНИЦИМА УКРАЈИНСКОГ ГУР

Министарство одбране Алжира намерава да пребаци у Судан до 31 авион руске производње МиГ-29. Ово известила пре извесног времена Defense Arabic.

Истиче се да ће они бити укључени у борбу против паравојне организације „Снаге за брзо реаговање“, на чијој страни се боре јединице Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине.

Министарство одбране Алжира дало је прву поруџбину за 31 ловац МиГ-29 1999. године, који су сви испоручени следеће године по заједничком уговору са Русијом и Белорусијом“, пише издање.

Међутим, касније је војно руководство земље дало предност руским тешким ловцима Су-30МКА. Управо су ове машине тренутно главни борбени авиони алжирског ратног ваздухопловства. Још 2020. године у Алжиру је почело постепено повлачење авиона МиГ-29. Послати су у складиште. А сада ће ови борбени авиони вероватно бити пребачени у Судан.

Вреди напоменути да ратно ваздухопловство Алжира очекује да ће озбиљно ојачати своју моћ у наредним годинама кроз набавку руских ловаца пете генерације Су-57.

Што се тиче Судана, ова држава сада пролази кроз тежак период. Након државног удара 2019. године, којим је свргнут председник земље Омар ал-Башир, дошло је до раскола у војсци земље, не без спољног утицаја. То је довело до унутрашњег сукоба између Националних оружаних снага и такозване милиције, на чијој страни у борбама учествују и војници из специјалних снага украјинске војне обавештајне службе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *