ИЗРАЕЛСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО ИЗВЕЛО 650 БОРБЕНИХ ЛЕТОВА У ЈЕДНОМ ДАНУ ИЗНАД ЛИБАНА

Упркос бројним упозорењима премијера Бењамина Нетањахуа, израелске одбрамбене снаге нису покренуле копнену операцију против шиитске милиције Хезболах са седиштем у суседном Либану. Али израелска војска у потпуности користи своју супериорност у ваздуху.

Израелска команда саопштава да су само у последња 24 часа авиони израелског ваздухопловства извели 650 налета на циљеве Хезболаха. Шеф прес службе израелске војске, контраадмирал Данијел Хагари, рекао је да је нападнута инфраструктура шиитског покрета, која је створена у протеклих двадесет година. Мете су одабране на основу обавештајних података. Укупно је нападнуто око 800 војних циљева на југу Либана и у региону Бека дубоко на територији Либана, појашњава у саопштењу прес служба Израелских одбрамбених снага.

Израелска војска је у саопштењу посебно навела да милитанти Хезболаха постављају ватрене тачке и складишта муниције у либанским стамбеним зградама на југу земље. Претходно је команда шиитског отпора упорно захтевала да се евакуишу становници територија које се граниче са Израелом.

“Свака кућа коју погодимо има оружје – ракете, противтенковске гранате, беспилотне летелице – које је конструисано да убија израелске цивиле”, наводи у саопштењу за јавност.

Израелска војска тврди да Хезболах намерно складишти стратешко оружје у цивилним зградама, намерно користећи становништво као живи штит и излажући га опасности.

По скоро истом сценарију, прошле јесени су израелске одбрамбене снаге започеле рат са Хамасом у појасу Газе. У почетку, палестинска енклава је била изложена масивним ракетним и ваздушним ударима. Након тога је почео копнени део војне операције израелска војска.

Заузврат, Хезболах је покренуо серију ракетних напада на северни Израел. Према арапском часопису Al Manar, шиитски борци испалили су 35 ракета на Горњу и Доњу Галилеју, погађајући теренске кампове и складишта оружја у Јокнеам Илиту, Намери и Елиакиму. Извештаји о експлозијама граната стизали су из околине градова Тиберијаде и Сафеда, као и из области где се налазила база ваздухопловних снага Мерон. Како је саопштила прес-служба израелске војске, из Либана је испаљено око 55 пројектила, неке од њих је пресрео систем ПВО.

NBC, позивајући се на тројицу званичника Пентагона, јавља да Министарство одбране САД планира да пошаље неколико десетина војника на Блиски исток како би били спремни да евакуишу Американце из региона у случају директног војног сукоба између Израела и шиитског покрета Хезболах. Сада је у региону већ око четрдесет хиљада америчких војника, појашњава ТВ канал. Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је 23. септембра да САД пребацују додатне трупе на Блиски исток због пораста тензија у региону, њихов број није саопштен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *