ВОЈНИ ШЕНГЕН И МОБИЛНОСТ УСПЕШНО ТЕСТИРАНИ ОД РОТЕРДАМА ПРЕКО НЕМАЧКЕ ДО ПОЉСКЕ И ГРАНИЦЕ СА РУСИЈОМ! ВОЈНИ КОНВОЈИ ПРЕБАЦИВАЛИ ТРУПЕ, ТЕХНИКУ И РАТНИ МАТЕРИЈАЛ

Фокус је првенствено на транспорту трупа, материјала и залиха из великих западноевропских лука на Северном мору до источног крила НАТО-а.

Мултинационална оперативна команда Бундесвера у Улму је 20. септембра 2024 године успешно завршила инспекцију првог европског модела коридора НАТО-а за војни саобраћај.

Овај коридор обухвата три европске земље Холандију, Немачку и Пољску.

Мултинационална вежба „DeployEx 2024“ служила је посебно за контролу новоуведених прекограничних процедура и процеса. У ту сврху, марш колона возила Бундесвера од 18. септембра возила је преко 1.000 километара од Холандије преко Немачке до Пољске.

Колона је направила неколико заустављања дуж трасе, која је била углавном на аутопутевима.

Ова вежба је такође укључивала и специјално опремљену војну бензинску станицу у сервисној зони Цвајдорфер Холц на савезном аутопуту А2.

Почетком године команди за подршку НАТО-а Joint Support and Enabling Command, или скраћено ЈSЕC, у Улму поверено је пројектовање коридора од запада ка истоку.

Ова команда је иначе добила задужење да координира све покрете трупа НАТО у Европи. Од тада је имала прецизиране процедуре за спровођење прекограничних кретања војних снага. Они су претходно били стандардизовани и дефинисани у тринационалној радној групи Холандије, Немачке и Пољске.

Коридор који се сада ревидира део је пројекта војне мобилности који, као пројекат који треба да јача европски стуб у НАТО-а.

Стандарди, фиксне процедуре и коридори служе за убрзавање процеса унутар оружаних снага, али и између различитих држава чланица.

Територијална команда Бундесвера из Берлина, која је одговорна за сва војна кретања преко „немачког чворишта“, била је треће одељење укључено у ову вежбу.

Као координирајућа команда, горепоменута Територијална команда Бундесвера била је одговорна за обезбеђивање несметаног функционисања пребацивања трупа на оперативном нивоу пре и током војне вежбе, која је трајала неколико дана.

Командант Територијалне команде Бундесвера, генерал-пуковник Андре Бодеман, позитивно је оценио пројекат:

„Брзо распоређивање трупа од стране НАТО-а је одлучујући допринос кредибилном одвраћању и заштити алијансе. Војна мобилност је од стратешког значаја за Немачку као геостратешки централну транзитну нацију у Европи. Ово Немачку диже на нови ниво.”

Овом вежбом по први пут били су предвиђени и утврђени објекти за снабдевање средствима, ратним материјалом, као и возилима неопходним за пресељење за кретање трупа, као и смештај и храна за војнике дуж пута у Холандији, у савезним државама Доња Саксонија, Саксонија-Анхалт и Бранденбург и у Берлину, као и у Пољској. Истовремено, сви споразуми су морали бити склопљени са оружаним снагама Холандије и Пољске, као и са органима надлежним за погранични саобраћај. Искуство стечено током вежбе сада треба искористити за даљу оптимизацију процеса у целини.

Као командант операције , генерал Бодеман је на крају вежбе био је задовољан:

„Немачко чвориште је поново добро функционисало. Још једном смо показали како Бундесвер испуњава своју одговорност у центру Европе у погледу одвраћања и одбране подручја НАТО савеза.”

Истовремено, Немачка потврђује своју спремност да преузме пионирску улогу у војној мобилности у НАТО и ЕУ. План је да се додатно прошире капацитети Бундесвера за логистичку подршку, управљање саобраћајем и заштиту партнера у ЕУ и НАТО-у током њиховог боравка у Немачкој.

Успешан тест коридора за кретање трупа у Европи резултат је политичких договора између укључених нација у јануару 2024. На маргинама састанка министара одбране ЕУ у Бриселу, одлучено је да се успостави “саобраћајна трака” за прекогранично кретање за војни саобраћај од запада ка истоку. Намера је да се успостави „војни Шенген“ како би се убрзао транспорт трупа и материјала у Европи у целини. НАТО и ЕУ блиско сарађују на различитим пројектима војне мобилности.

Бундесвер подржава пријатељске нације у њиховом кретању ка и кроз Немачку и већ годинама је укључен у пројекат сталне структуриране сарадње или скраћено ПЕSCО. То ће убрзати европске процедуре. Пројекат војне мобилности ЕУ има за циљ да поједностави, стандардизује и убрза процедуре кретања трупа. Надаље, треба покренути и промовисати модернизацију саобраћајне инфраструктуре. Са војном мобилношћу, пријатељске оружане снаге могу лакше пребацивати особље и материјал преко граница како би брзо стигле до локација за обуку и распоређивање, као што је источни бок НАТО-а, закључују Немци.

Реч је о организацији војног саобраћаја од запада ка истоку у случају потреба савеза или напада на једну од чланица.

Фокус је првенствено на транспорту трупа, материјала и залиха из великих западноевропских лука на Северном мору до источног крила НАТО-а. Од руских акција против Украјине кршећи међународно право 2014. године, НАТО је наставио да повећава своје присуство трупа у источној Европи као средство одвраћања. Појачања морају брзо стићи на источни бок за вежбе и за операције у случају претњи.

Оперативна команда Бундесвера ће убудуће бити централна тачка контакта за оперативна питања савезника и мултинационалних организација као што су НАТО и ЕУ, али и немачких власти и организација. Стога ће извршавати задатке војне безбедности на савезном и државном нивоу. Ово такође укључује координацију премештања трупа уи преко „немачког чворишта“. Данас су и даље Територијална команда и Оперативна команда те које уско координирају око тога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *