СТАРО СЕ ЦАРСТВО УРУШАВА: “УКРАЈИНА, КИНА (ТАЈВАН), ИЗРАЕЛ ИЛИ КОЛАПС ЗАПАДА”

Старо се царство простире, од планина са истока, од планина са истока до оштрих морских хридина. Где стиже светлост небеска, где стиже љубав Божија. Чувари далеких граница јављају преко гласника, јужна племена ратничка су стигла испод зидине. И све је више варвара а све је мање Римљана. Ово су стихови, Бајагине песме “Римљани”, а њене речи су, ванвременски споменар, оног што се у историји дешава циклично. Реч је о ароганцији цивилизације, која се повремено у тектонским променама редифинише, а промене увек крећу са истока и завршавају на западу и опет у круг.

Светски поредак успостављен после Другог светског рата је одавно мртав, узрок: самонанете ране. Упоређујући подршку понуђену Украјини и Израелу, открива се фатална грешка западног руководства тачније: једва да они то прихватају.

Али колапс тог поретка, почео је падом “Берлинског зида” и ратом на простору СФРЈ. Хтели то признати или не, ту је запаљен пламен, који је потом невешто угашен. Али је исти наставио да тиња, ширећи свој жар даље. Тако смо дошли до овог данашњег света, света који нестаје у пламену своје похлепе, ароганције, сујете и незнања. Дошло је време за ресетовање цивилизације.

Постоје тренуци када се истине морају безобзирно изрећи, а ово је једна од њих. Свет је на још једној опасној прекретници, и ако иде онако како изгледа, последице неће бити пријатне.

ukrajinski_propagandisti_najavili_brzo_napredovanje_ruske_vojske_kroz_harkovsku_oblast 1© Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/ 24-й окремий штурмовий батальйон Айдар (Separate Assault Battalion Aidar)/photo by Wojciech Grzedzinski

Израел је прешао веома опасну границу која доводи војнике и њихове чланове свуда у опасност у будућим сукобима ако се прошири тактика саботирања ланаца снабдевања. Они који оправдавају или славе оно што је Израел управо урадио Либану једнако су лоши колико и људи који навијају када ракета Хезболаха, Хамаса или Хута погоди израелску кућу.

Они су ти који сносе највећу одговорност за текући колапс послератног поретка и његову замену нечим страшним. Угрожена је свака вредност оних који су се борили и победили у Другом светском рату да би обезбедили толико тога.

Историја се не понавља јер мора. Исте лоше идеје се једноставно поново појављују изнова и изнова, попут духа Саурона у Толкиеновом Господару прстенова – док се његова моћ не уклони. Стара оправдања за злодела су ископана и обновљена, и ускоро се сви враћају на инсистирање да је оно што радимо исправно јер смо ми добри момци, наши противници су мање од људи и заслужују било какав бол који сматрамо потребним да нанесемо.

Израелски тенкови у Рафи© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Моћни људи увек играју исту болесну игру. И тако сви њихови људи заврше подједнако слепи. Данас експлодира пејџери и ручни радио, али сутра ће то бити дронови напуњени термит смесом или чак школе током употребе фарбе за кречење. Када они то ураде то ће бити терористички напад, када ми то учинимо, то је праведно. Деца ће свеједно бити мртва.

Због тога се толико људи толико дуго борило да створи законе који би регулисали понашање у оружаној борби. То су правила попут не убијања заробљеника или безобзирног масакра цивила, уздржавања од артиљеријских удара на насељена подручја или употребе касетне муниције у близини небораца. Нису савршени, али постављају неку врсту стандарда. То је нешто. Темељ на којем треба градити.

Они који крше ова правила означавају се. Не у моралном смислу, већ у прагматичном: ако одлучите да брутализирате било кога без потребе, обавезни сте да то учините свима. Ако би морал и етика икада заиста преовладали у расправама о међународним пословима, онда би се поступци политичара сматрали истим суштинским.

Та сурова истина је отровни путир из којег је већина вођа и стручњака у такозваном западном свету одлучила да пијуцка, на своју трајну срамоту. Њихова одлука тренутно значи да поткопају и на крају униште све напоре да се очува демократија и одупру аутократама широм света.

Највећа претња њиховој безбедности са којом се Американци и савезници сада суочавају је њихово сопствено лицемерје у погледу подршке Украјини и Израелу. Ово је снажно упозорење Тајвану, Јапану, Вијетнаму или било којој другој земљи забринутој због супротних намера: бићете жртвовани.

Нарочито амерички лидери немају интестиналну снагу, да се боре против Кине око Тајвана. Иначе, сав њихов говор је само то: блеф. Само ће Израел икада добити ниво подршке за који се САД претвара да су обавезне да понуде својим савезницима, а то је функција четрдесет година моћних људи у Израелу и САД који граде блиске личне везе.

staro-se-carstvo-urušava-ukrajina-kina-tajvan-ili-kolaps-zapada© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Баш као иу Украјини, ако се суочи са претњом нуклеарне ескалације, може се рачунати да ће амерички лидери пронаћи било какав изговор да престану да се боре. Кина тако има отворена врата да поврати Тајван од “његових” савезника искоришћавањем очигледног страха Америке од стварног права.

Ово није популаран аргумент. Али то је неопходно направити, јер баш као у САД и Британији крајем 1941. године преовладавају илузије о њиховој војној снази и способности да одврате посвећеног противника. Јапан је апсолутно разбио британску позицију у Азији у исто време када је уништио главну америчку флоту у Перл Харбору, и да је усвојио здраву стратегију након тога, можда не би пропао у поразу.

Кинески пут да поврати Тајван без испаљеног метка укључује искоришћавање америчког лицемерја како би га одвојио од својих савезника у спорој, намерној ескалацији која приморава САД да изаберу први метак. Америка ће бити представљена као изазивач непотребног сукоба који није спремна да добије, користећи савезнике као погодан штит.

Koneska mornarica© eng.chinamil.com.cn/Photo by Xu Taotao

Што је база или оперативна зона ближа Кини, то је у већој опасности. Око 1.000 км ван, без обзира колико пројектила Пентагон постави на острва Рјуку која се приближавају северном делу Тајвана, Кина ће увек моћи да испали више дронова и пројектила на америчке носаче и маринце који јуришају него што могу поуздано да оборе, тако да први морају да се држе позади. Ово последње… па, добијам праве вибрације Task Force Smith из концепта маринског пука. Била је тачна 2010. године, али сада је застарела.

Ако Сједињеним Државама није дозвољено да воде борбене мисије барем са јапанске територије, онда су носачи авиона и ланац Маријана једина предња база САД. То драматично ограничава области које би Кина морала да удари или брани у сукобу, што ограничава количину борбене моћи коју би САД могле да користе да разбију блокаду ако то желе. Мало је вероватно да ће се модерне САД икада борити када су шансе близу једнаких.

Кинески бродови могу да буду само неколико стотина километара од своје обале, испод кишобрана кинеске противваздушне одбране. Стално држање десетина млазњака у ваздуху источно од Тајвана постаје могуће, а то омогућава да се вреба много подморница. Беспилотне летелице само чине географску неусклађеност убедљивијим, јер у Кини има превише лансирних тачака да би се САД надале да ће их потиснути. Пекинг ће моћи да дозволи својој поморској милицији и обалској стражи да узнемирава и укрцава се на трговачке бродове који плове ка Тајвану, док кинеска војска чува стражу даље, шаљући своје стране бродове да буду мамац, ако почне пуцњава. Нови бродови ће стићи, чим почне сукоб.

Шта Тајван да ради, прво пуца? Тајпеј би био приказан као почетак борбе коју нико није желео. Јужној Кореји и Јапану би претио сценарио ноћне море, за који се очекује да ће се САД придружити потенцијално масовном рату који је изазвала Кина која је „само“ проверавала неке бродове. Зашто би, с обзиром на то како САД споро допремају помоћ Украјини, у овој ситуацији иступили за Тајван ако је Кина водила рачуна да видљиво не припреми пуне снаге за инвазију?

sad_raspoređuje_ratne_brodove_da_zaštite_izraelske_i_američke_trupe_usred_iransko_izraelskog_sukoba© U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Christopher Sypert

Важна предност коју би Пекинг имао у овом сценарију је способност да одреди темпо и управља својим ризиком. Ако је Кина уверена да САД неће ући у рат са нуклеарном силом захваљујући упоређивању америчког третмана Израела и Украјине, онда сазнање како ће Јапан и Јужна Кореја деловати под притиском постаје веома привлачно. Ако реагују силом, карантин се увек може повући и прогласити успешним. Реакција САД током и након тога лако би јој могла учинити више штете него користи, отуђивши своје савезнике или једноставно покажући се неспособним. Поновљени покушај шест месеци касније може успети.

Оштар контраст између америчке подршке Украјини и Израелу је кључна реч, јавна демонстрација где су приоритети САД заиста. Нико нема разлога да верује да ће САД на адекватан начин испоштовати било коју обавезу осим оне дате Израелу. Чак је и свети члан 5 НАТО сумњив, а потенцијал за његово позивање наопако се користи у Украјини да се оправда необарање руских дронова који се приближавају или чак улазе у ваздушни простор НАТО. Када дође до гурања, ако постоји било какав начин да се извуче, Вашингтон ће очигледно пронаћи начин да то уради.

Кина не мора да изврши инвазију на Тајван да би ефективно преузела контролу: она само мора једном да покаже да нико не може успешно да интервенише ако одлучи да нападне. Тајпеј може полако губити ресурсе и потрошити их када долазне пошиљке постану рањиве на пресретање. Након што сте били сведоци цене вођења рата у Украјини, чак и ако не изгубите, ниједан демократски лидер вероватно неће бити брз на окидачу у сукобу са Кином. А ако немате слободу да испалите хиљаде пројектила и дронова за које тврдите да планирате да их распоредите поред кинеске обале да одвратите Пекинг, они су бескорисни чак и ако се материјализују.

Ко може заиста да верује да би САД ризиковале нуклеарни рат због Тајвана када чак и најмања веродостојна претња Москве одвраћа подршку Украјини? То семе сумње је смртоносно.

Ово, заједно са стварним ризиком од распада САД захваљујући својој унутрашњој герилској петљи пропасти, је разлог зашто многи у САД размишљају о томе како да се структурирају Одбрамбене снаге Западне обале и Пацифичке алијансе, НАТО за Пацифик.

Ако је последњих неколико година било шта јасно о свету у коме живимо, то мора да буде чињеница да лицемерје рангова влада међународним пословима. За оне од нас којима је заправо стало до ствари као што су слобода, демократија и људска права, мучно је видети тако моћне концепте које колонизирају и злоупотребљавају људи који инсистирају да су одлучни да их бране.

Klasa-Ohajo,-strateška-nukelarna-podmornica© /USA Navy/U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

У сваком систему који покрећу људи, очекивања су све. Људи се углавном понашају у складу са својом обуком: уче које акције доносе награду или патњу и реагују у складу са тим. Долари су вредни јер људи очекују да могу заменити посебно благословено парче папира за ствари које су им заиста потребне. Када се цене ствари брзо мењају, људи су приморани да пронађу најбољи начин да потроше свој ограничени приход.

За то је потребно време и труд – вечно оскудни ресурси. Такође се дешава у свету неизвесности, где грешка одређује нечију позицију у великој игри за следећу рунду. Они од нас са правим вештинама, везама или благословима среће могу то да прођу добро, свако ко није рођен у правој ситуацији суочава се са препрекама које их чине рањивим.

У неким тренуцима се нормалан проток живота драматично убрзава, обично када се прекине нека велика очекивања која деле много људи. То ствара огромну несигурност која се филтрира у сваку интеракцију. Људима је тешко да процене шта ће се догодити, а неки се коцкају. Нестабилности се увећавају и укрштају, што доводи до широко распрострањеног осећаја да се све што се некада узимало здраво за готово распада.

Погледајте свет у протеклих десет до двадесет и више година и истина би требало да буде очигледна: нестабилност се шири, тензије ескалирају између група. То заузврат тера неке да потраже непријатеље у иностранству како би умањили унутрашње тензије које производи све већи страх.

Русија и Израел, иако конвенционална мудрост презире ову незгодну истину, савезници. Они су ћутљиви и потпуно вољни партнери у тражењу својих права.

Израелска демократија се калцифицирала под теретом вођења вечног рата за опстанак, док је Русија никада није имала. И једнима и другима доминирају олигарси који воде националну политику у одређеном правцу да би осигурали своје интересе. Сваки од њих има користи од нестабилности у региону, Израел јер његови лидери морају да остану у стању сталног сукоба како би избегли да се баве спорим преузимањем земље од стране верских екстремиста, Русија јер жели да постане лидер глобалног ОПЕК, иако резерве фосилног горива неминовно нестају.

Москва гради империју да се избори са климатским променама; израелски премијер остаје ван затвора тако што остаје премијер, а на тој функцији се налази искључиво зато што пружа оно што опасна група фанатика на израелској крајњој десници жели: етничко чишћење свих територија за које сматрају да припадају древном Израелу. Ово се протеже и на савремени Јордан, Сирију и Ирак, екстремисте који полажу право на библијско право да доминирају регионом све до Тигриса и Еуфрата.

staro-se-carstvo-urušava-ukrajina-kina-tajvan-ili-kolaps-zapada© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Акције Израела су сада извор модерног антисемитизма, док ће Русија заувек остати парија или држава одметник по схватању политичке елите земаља запада. Обе земље уништавају саме себе, без икакве праве будућности, јер што више улажете у рат, мање можете потрошити на потребе својих људи. Агенти и Израела и Русије провели су деценије негујући односе са остатком света, посебно са САД, у експлицитном настојању да утичу на унутрашњу политику у своју корист.

Ову причу вам лидери или новинари не причају често из једноставног, баналног разлога: идеја да Израел буде члан глобалног клуба који себе назива западним светом уклопљена је у конвенционалну мудрост. Израел је успео да постане продужетак Запада, лидери користе личне односе намерно култивисане као део националне стратегије за обезбеђивање његовог постојања.

Није потребна никаква завера: процес се десио природно, ако случајно, углавном захваљујући потресу САД након пораза у Вијетнаму. Тражећи ново оправдање за активно вођење спољних послова које није захтевало распоређивање трупа за директну борбу против совјетских заступника, амерички лидери су се ухватили за подршку Израелу касних седамдсерих година прошлог века. Спречавање да још један арапско-израелски рат потенцијално прерасте у нуклеарни сукоб дало је Вашингтону изговор за проширење војног става у срцу светске економије фосилних горива.

Америчке специјалне снаге© Special Operations Recruiting Battalion, U.S. Army

Ово је осигурало да ће САД увек бити заинтересована страна у одлукама ОПЕК, иако индиректно. Након што је нафтна криза изазвана арапским ембаргом током седамдесетих година прошлог веја, сломила америчку економију – америчка производња конвенционалне нафте је достигла врхунац и била је у терминалном паду – амерички лидери су били одлучни да играју на обе стране, нудећи да посредују између Израела и арапских влада док је више или мање откупивши обоје уз огромне количине војне помоћи. Иако је разумљиво, ово је имало ефекта на љутњу знатних делова арапске муслиманске заједнице, која је са добрим разлогом доживљавала САД као једину силу која их спречава да свргну своје корумпиране вође.

Амерички лидери су добили нешто друго од погодбе: нову тврдњу да активно бране демократију упркос јавном напуштању Јужног Вијетнама. Када је иранска револуција 1979. године уклонила Шаха, дугогодишњег (и изузетно бруталног) савезника САД, каснија талачка криза погодила је САД управо у Вијетнамском синдрому. Мржња према Ирану дубоко се урезала у америчко размишљање, што је довело до тога да САД подржавају ирачку инвазију на Иран, па чак и помажу Садаму Хусеину да примени хемијско оружје које је користио.

Са новим иранским режимом који се прогласио заклетим непријатељем Израела, савез погодности се продубио. Заборављена је чињеница да је Израел једном напао амерички обавештајни брод, USS Liberty, убивши америчке морнаре у инциденту који још увек није адекватно објашњен. У ствари, Израел је убио доста америчких грађана током година, пошто је свако ко стоји уз Палестину Палестинац у израелском размишљању – а сви Палестинци су сада Хамас, баш као што су сви Либанци очигледно Хезболах – још једна порука коју је Израел управо послао.

Током 1970-их и 1980-их, Израел је постао перципиран као лојално упориште у региону испуњеном екстремистима који су наводно сви подједнако мрзели Израел и Америку, наратив који је учвршћен храбрим нападом Ал Каиде на САД 2001. године. Деценијама касније Израел и САД су успоставиле дубоке институционалне односе који су конкурентни пакту пет очију који омогућава САД, УК, Аустралију, Канаду и Нови Зеланд да деле осетљиве обавештајне податке. Војни контакти су веома дубоки, дајући Израелу неупитан канал утицаја који показује своју вредност сваки пут када Израел смисли нови иновативни начин да уништи законе рата.

šef-pentagona-naredio-zamenu-udarne-grupe-nosača-aviona-na-bliskom-istoku© U.S. Department of Defense/dvidsservicedesk@dvidshub.net

Недавна израелска употреба пејџера и ручних радија претворених у минекоје су убиле неколико десетина и осакатили хиљаде у Либану ове недеље је пример за то. Док се доказују гласне изјаве о томе колико је генијалан потез Израела био и колико разорен мора бити Хезболах, све приче о међународном праву или хуманом вођењу рата људи који поносно подржавају Израел су смеће.

Болесна, окрутна, искрено зла лаж, осмишљена да санира оно што америчка страна чини оправдано, док је све што лоши момци раде је зло и бесмислено. Ова вековна превара је она која доводи до тренутака неизвесности и страха који експлодирају у покољ. Израел је постао као злостављано дете које одраста да злостављање види као једини језик који је важан.

Цео комплекс Масаде (некадашња јеврејска тврђава) се неће добро завршити, ма колико један народ веровао да је „изабрани“. Свака група мисли да је изабрана и да заслужује своју Свету земљу… не могу је сви имати.

Коришћење експлозивних уређаја скривених у електроници – или, како неки сугеришу, али изгледа да није случај, хаковање како би им батерије експлодирале – је ратни злочин, чист и једноставан. То је сама дефиниција неселективног напада без обзира на то како га исечете. Они који покушавају да тврде да је то било на неки начин „прецизно“ или „циљано“ шире дезинформације и опасну пропаганду која подрива све напоре да се заправо одбрани демократија. Они се понашају као несвесно оруђе у овој ужасној сјајној игри у којој смо заједно заробљени.

Како год да су експлозивна пуњења испоручена, ефекат је био идентичан употреби касетне бомбе на насељеном цивилном подручју.

Израелски присталице ће, наравно, рећи да је било ко у Хезболаху легитимна мета, а саботирање пејџера које користи ова организација је фокусирани удар.

Прецизност је коришћење ласера ​​за убацивање убојних средстава кроз прозор или распоређивање дрона да улети у рупу на крову. Грешке се дешавају, али ласерски означивач, напајање дроном или снајперски домет стављају терет на окидач да потврди да је мета легитимна. То је клица одговорности која је неопходна да би функционисали сви закони рата.

У саботажи ове врсте, немате шансе да будете ни издалека сигурни да ће предмете користити само или чак углавном борци Хезболаха. Такође нису имали начина да знају да ли ће неко ко користи пејџер, рећи да има децу која би га могла зграбити и донети тати.

Да, то је оно што је убило најмање једно либанско дете. Колико је људи грлило дете или мењало пелене својој беби када се пејџер огласио, осакативши обоје?

Никада нећемо сазнати, јер медији већ напорно раде на санирању отвореног злочина, као у реду је то, јер је то урадио Израел. Нема везе са реакцијом ако Украјина ово изведе у Москви, заслепљујући неколико хиљада Московљана. У тренутку би изгубила подршку и била би принуђена да прихвати горко примирје.

Још једна важна ствар у вези са групама као што је Хезболах коју треба имати на уму је да делују као и свака војна организација било где. Неки борци су посвећени људи са пуним радним временом који лансирају ракете и гађају израелске војнике. Већина је, међутим, еквивалент цивилних службеника који су радили у Пентагону 11. септембра 2001. године. Читав тај однос зуба и репа поново је на делу.

Оно што нико не жели да призна за групе попут Хезболаха и Хамаса је да постоје због израелских ратова против Палестине и Либана. Да, групе су гадне и немилосрдне – морају бити да би преживеле. Направљени су на исти начин на који добијате сој бактерија отпоран на антибиотике. Стара Палестинска ослободилачка организација једном је покушала да се бори користећи тенкове и униформисане војнике, али ју је Израел збрисао пре неколико деценија. Потпуни курс лечења, да се настави метафора, захтева изградњу алтернативних институција управљања.

staro-se-carstvo-urušava-ukrajina-kina-tajvan-ili-kolaps-zapada© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Да би одржале везу са заједницом за коју тврде да је штите, недржавне групе попут Хезболаха, Хамаса, Талибана и Ал Шабаба пружају основне услуге у областима у којима су присутне. Судови, полиција, школе – плаћају се активним опорезивањем, као у свакој земљи. Институције нису нимало фер, али су боље од стања чистог грабежљивца од стране онога ко има највеће оружје, што израелски напад оставља за собом, јер није корак ка било каквој победи, већ порука која је намењена да сеју терор. То је доктрина дахије, која није успела да уништи ниједног од израелских непријатеља, али га је сигурно морално угрозила.

Већ се појављују докази да активне војне операције Хезболаха нису осакаћене, као што Израел наводи (такође се наводи да је Хамас поражен, али борбе у Гази се настављају), јер су погодиле људе који раде на цивилној страни. Израел је врло вероватно погодио многе јавне службенике који су ефективно приморани да раде за Хезболах јер води рачуна да буде једини пружалац услуга у граду. Све што је мање организовано бива избрисано од стране Израела након што неко тврди да су и они Хезболах.

Чини се да израелски лидери не схватају да на крају никоме више неће бити стало ако буду означени као антисемит, јер ће се тај израз свести на само „некога ко критикује Израел“, нешто о чему су нацисти могли само да сањају. Све док Израел постоји као замишљено сигурно уточиште, јеврејске заједнице су свуда некако безбедније. Ако буду нападнути, увек могу да побегну у Израел… тамо да буду гурнути у насеље на Западној обали или у Гази где ће остати зависни од израелског безбедносног система захваљујући несрећним суседима.

Оперативно, утицај израелског напада биће ограничен на краткорочни период – већ се појављују сугестије да се то догодило само зато што је Хезболах био претња. Требало је да буде део масовног израелског напада да би се имало војног смисла – то би могло да дође, али тајминг је сада искључен. Хезболах ће бити спреман. И обични Либанци ће ускоро прећи из терора у бес.

Акције Израела су заиста уплашиле либанске цивиле, тако да је тај део плана функционисао како је предвиђено. Али ова врста приступа стратешком бомбардовању увек има негативне последице. У земљи подељеној поделама које је непрестано држе на ивици грађанског рата, ово је мање-више загарантовано да ће обичне Либанце гурнути у наручје Хезболаха. Иран побеђује, Сирија побеђује, Хезболах побеђује – и Нетањаху побеђује, јер је шири рат његов експлицитан циљ.

То је права стратешка сврха ове операције. То је терористички напад осмишљен да изазове необуздани одговор Хезболаха који даје Нетањахуу довољно покрића од Бајденове администрације да накнадни напад Израела на Либан назове самоодбраном. На крају, Нетањаху је везан и одлучан да увуче САД у отворени рат са Ираном и његовом „осовином отпора“, а сам по себи је само превара дизајнирана да профитира од палестинске беде, а да заправо не ризикује отворену борбу са Израелом.

Нетањаху је у одличној позицији без обзира шта се дешава на америчким изборима јер су Бајден, Пелоси и друге водеће демократе јасно ставили до знања да је Израел недодирљив. Харис се неће усудити да покуша да обузда Израел са овим тесним и потенцијалним поновним избором у позадини свог ума, јер је већина Американаца обучена да без сумње прихвати да је Израел у суштини 51. држава. Довести у питање Израел сада значи довести у питање читаву премису америчке спољне политике од 1940-их, а то је да је Америка победила и да тако заслужује да води свет.

stotine-pripadnika-hezbolaha-ranjeno-i-ubijeno-pošto-su-im-pejdžeri-eksplodirali-istovremeno© shutterstock/nsf2019

Имајте на уму да су Трамп и тај Кенеди (зашто је увек Кенеди у близини?) сада јавно прихватили пропаганду о украјинском рату, тврдећи да подршка Кијеву ризикује нуклеарну размену. Смешно како се понашају као да им је стало до мира када би Трампова администрација у трену послала Американце да гину у борби против Ирана по Нетањахуовом налогу. Међутим, мало је вероватно да би се Трамп борио за Тајван, а у ширим америчким политичким круговима већ можете да осетите бесне умове који се питају да ли је Тајван заиста вредан борбе. На крају крајева, САД заиста желе да врате производњу чипова кући…

Када систем почне да се урушава, везе које у почетку нису биле очигледне одједном се откривају као кључни покретачи пада. За овај период је карактеристично да се све осећа збуњено, старе претпоставке нестају са алармантном учесталошћу. Теорије завере обилују, вођене тиме што се чини толико немогућим да се свет који се некада осећао тако контролисаном показује очигледно хаотичним. Људи се природно враћају на људе и идеје који су најпознатији, а процес се само убрзава.

Сасвим је јасно да ће ови дани бити упамћени као време када је свако требало да зна шта долази, све знакове упозорења, али они који имају моћ нису учинили ништа да зауставе клизање. Биће виђени као да су затворили очи пред истином, удвостручили лицемерје, сејући семе сопственог уништења. Звучи као климатске промене? Јесте, осим што ће лоше управљање прво убити више људи, а истовремено ће убрзати погоршање животне средине свуда.

Ако читате медијске куће које желе да схвате међународне догађаје, посебно америчке као што су The New York Times, New Yorker, Atlantic, Foreign Affairs, Washington Post, и њихове врсте, сада се види као чињеница да САД и други савезници представљају Алијансу демократије у борби против ауторитарне осовине. Ово је постала можда најопаснија, обманута, самодеструктивна уображеност модерног доба, коју су оживели стари цртани Супер пријатељи.

Западни лидери воле да се умотају у јавну веру коју зову „Запад“, „Западни свет“ или „Западна цивилизација“, али овај објекат једноставно не постоји. Никакве заједничке вредности не уједињују земље у овој групи; то је геополитички артефакт заостао из Хладног рата.

Ово не значи да демократија није добра ствар или да је савез демократија грешка: управо супротно је случај. То је управо оно што свету тренутно треба.

Али ми остали ћемо морати сами да га изградимо. И мораћемо то да урадимо упркос већини данашњих лидера, познатих личности и извршних директора. За њих смо мало више од стоке.

Рат је политика, а њихов се у потпуности врти око профита, како личног тако и институционалног. Западни естаблишмент постоји да би обезбедио прилике за генерисање профита за срећне, са сном да постану један од ретких срећника у лажној меритократији која држи већину у реду. Због тога западни војни професионалци тако тешко разумеју Украјину, посебно логику удара на Курск: борба за опстанак није исто што и сукоб који може повећати нечије професионалне изгледе.

ukrajina-brzo-troši-svoje-tenkove-abrams© Министерство обороны Российской Федерации

Деценијама су западне војне институције пропадале, претварајући се у неку врсту верског поретка који настоји да се одржи у одређеном начину постојања заувек, а не да добије ратове. Компаније за одбрану праве фенси скупе комплете за које је потребно толико дуго да се испоруче да је стварно застарео када стигне – али хеј, без бриге, јер тада компанија може да наплати да води процес надоградње!

У Украјини војници и техничари морају да користе такозване НАТО стандардне гранате да би се уклопиле у НАТО стандардне артиљеријске цеви, а њихове иновације у беспилотним летелицама су у великој мери учиниле сталну доктрину НАТО стандарда застарелом. Украјина мора да додатно опреми 60-годишње тенкове Леопард 1 како би се изборила са чињеницом да НАТО и САД гомилају новије моделе тенкова, претварајући се да би икада могли етички да пошаљу своје људство у рат у садашњој генерацији са њеним доказаним рањивостима. Деценијама након што су сазнале да противтенковске ракете представљају огромну претњу, западне армије су одлучиле да се ослоне на хладноратовске дизајне са намером да победе тенк-на-тенк дуеле који се скоро никада не дешавају у Украјини.

Читав западни војни естаблишмент биће откривен као огромна превара пореских обвезника ако се стави на пробу у борби са Кином, чини се да су многи одлучни. Кина можда није ушла у рат недавно, али историја показује да је понекад почињање са празног листа боље од везивања за застареле институције. У борби, америчка војска ће провести месеце покушавајући да натера своје прилагођене системе да раде како је описано у приручницима, официри узнемирени и фрустрирани када мале грешке о којима нико никада није размишљао поткопају све напоре. Још једном, људство на првој линији ће платити цену.

Не бих дао тако смелу тврдњу, осим да ништа у вези са умешаношћу Запада у глобалне послове нема смисла осим ако не прихватите, на основу доказа из Украјине и Израела, да огроман део војно-индустријско-медијског комплекса на Западу одржава гологлава лаж о квалитету својих услуга. С обзиром да је мање од 10% Американаца провело дан у униформи, готово да нема притиска јавности који захтева стварну одговорност војске. Пошто су све службе у последње време ставиле своје најбоље лице из 1940. године, иронично је да су сви заборавили да су често били регрутовани цивили без војног знања који су се најбоље понашали на ратиштима Европе и Пацифика.

nato-sejber-ratnici-za-moldaviju© U.S. DepartmentofDefense/1st Cavalry Division’s 1st Brigade Combat Team

Такође се заборавља чињеница, да су што се тиче закона рата Американци научени, и да верују да их њихови људи увек поштују, јер су они Добри момци,али су аргументи ту баш крхки. Они се не поштују јер постоји међународни суд да суди свим преступницима – покушај је учињен, али посебно САД одбијају да се у потпуности придруже. Зато нема скоро нулте шансе да се Путину икада суди у Хагу: Џорџ В. Буш то никада није урадио, а амерички рат против тероризма изазвао је смрт много више људи него што је Израел уништио Газу или Путинов покушај да уништи Украјину.

Ако не мислите да ово лицемерје не чини озбиљно штету америчкој и савезничкој националној безбедности и доводи људство у опасност, жао ми је, али грдно се варате. Закони рата, колико год да су крхки, представљају један од најважнијих развоја човечанства. Људи су одувек покушавали да обуздају штету изазвану ратовима, учесници су дубоко у себи знали да се дешавају зато што је неко погрешио или су лидери постали превише амбициозни. Како су модерне индустријске земље почеле да воде ратове истребљења, увлачећи читаво становништво у војну машину, спречавајући да се борбе прерасту у безумну бруталност без сврхе, постало је озбиљан изазов.

Толкин је своје време у рововима током Првог светског рата описао на овај начин: сви смо ми били оркови. Изузимајући строгу посвећеност немилосрдној дисциплини у вођењу ствари, рат све своди на орка.

У Толкиновом свету, орк је био оно што сте добили када ставите човека у индустријску ратну машину. Једина контрола коју особа има у том стању је њена способност да нанесе бруталност. Али ово иде у оба смера, чинећи борбу још гором него што би требало да буде.

Желите да се ваши војници боре, али не безобзирно. Када би сви могли једноставно да онеспособе другу страну, то би већина урадила. У идеалном случају, желите да непријатељски војници престану да се боре уз најмањи изговор, нешто што је могуће само ако верују да неће бити мучени или убијени.

У рату је једино право правило оно што ја учиним свом непријатељу, мој непријатељ ће учинити мени. Разлог због којег забране употребе хемијског оружја, заслепљујућих ласера ​​и других иновативних средстава за наношење штете и даље постоје је тај што се већина бораца слаже да је ризик од међусобног излагања штетан за одржавање дисциплине у редовима. Војници који осећају да постоји сврха изван клања и стандард којем треба тежити, што их чини супериорнијим у борби против непријатеља. Етика је прилагодљива.

u-ukrajini-veruju-da-je-povlačenje-ukrajinske-vojske-u-donbasu-plan-sirskog© Міністерство оборони України

Оружана сила се брзо дегенерише у руљу ако нема етичку основу. Размена затвореника се одвија из приближно истог разлога. Војници се (обично) подстичу да узимају заробљенике не само да би прикупили информације, већ и да би другове вратили кући. Заштита цивила би требало да буде отприлике у истом духу. Рат је довољно монструозан, зато га немојте чинити бруталнијим него што мора да буде.

Додавање контроле понашању је оно што омогућава успостављање мира, борци који могу да гледају једни друге како предузимају намерне, планиране кораке који враћају поверење у спремност друге стране да поштује правила. Прва страна која добровољно ограничи своје понашање и држи се својих обавеза има тенденцију да добије огроман кредибилитет, што се може претворити у моћ. Функционално заузима део терена који од тада делује као мултипликатор силе, све док кршења нису распрострањена или систематска.

Међународним пословима влада понашање, а не морал. Инвазија на Ирак 2003. године коју су предводиле САД мотивисала је војно јачање које сада сазрева у Кини. Исти чин је убедио Путина да у потпуности прихвати империјалне амбиције које је очигледно гајио чак и када је Совјетски Савез пао. Западни свет је разнео послератни поредак тако што није успео да обузда свог наводног вођу да покрене бесмислен, контрапродуктиван сукоб.

Неуспех да исправи курс у Обаминим годинама, његов избор да настави већи део Рата против тероризма, затим његов неуспех да одговори награђабски рат у Украјини 2014. године или руску помоћ Сирији 2015. године, запечатили су америчку судбину. Трамп је природна последица генерације катастрофалних спољнополитичких неуспеха који су срушили мит о послератној Америци. Многи Американци, као и многи Руси и Израелци, очигледно ће платити било коју цену да врате своје имагинарно златно доба.

Поступци Израела су уништили суштинску моралну тврдњу западног света да подржава универзална људска права. Постоји звездица поред човека у свим западним размишљањима, чак и у науци, при чему богати људи европског порекла имају право на приоритет када су у недоумици.

staro-se-carstvo-urušava-ukrajina-kina-tajvan-ili-kolaps-zapada© Israeli Air Forceזְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל

Нека врата пакла једноставно не би требало да се отварају. Ратовање је довољно лоше без наоружавања ланаца снабдевања, користећи танки смоквин лист „па, само смо покушали да убијемо лоше људе“ да бисмо игнорисали последице тога што су наши непријатељи учинили нама. Да ли неко мисли да Америка није невероватно рањива на ову врсту напада? То је кратак корак од тровања залиха хране или воде у области коју чланови Хезболаха наводно често посећују. Зашто једноставно не пређете на потеру и употребите нервни гас или нуклеарно оружје?

У свакој борби долази тачка у којој две стране могу толико личити једна на другу да преостале разлике постају спорне.

Израел је давно прешао праг територије где подршка Израелу на било који начин чини државу потпуно саучесником у акцијама Израела. Мржња муслимана може бити друштвено прихватљива у већем делу света где хришћани владају, али баш као и у крсташким ратовима, ако би се спустили на Левант, већина присталица Израела не би могла да разликује јеврејску заједницу од муслиманске или хришћанске. Све док Британија није одлучила да од Палестинског мандата направи елегантно место за подстицање Јевреја да мигрирају, људи све три вере живели су заједно у миру колико год било ко може у тако сушном региону.

Оно што нико не воли да призна за Израел је да га је ционизам претворио у замку. Израелско друштво је узнемирено опасним питањем шта би требало да значи бити Јевреј у смислу понашања и права заједнице. Гоњење за ратне злочине и то да ли вас одређени верски ред ослобађа војне службе која се очекује од свих осталих је контроверзно у Израелу. Не желите да сада будете арапско-израелски држављанин, ходајући ужасно фином линијом, увек се питајући када ће неко одлучити да сте Хамас.

Неколико хиљада година дијаспоре значи да јеврејска домаћинства са западноевропским, источноевропским и афричким наслеђем изражавају свој идентитет на различите начине. Као и свака земља, Израел мора да смисли како да различите групе буду срећне, а до сада је једини одговор да настави да подстиче имиграцију како би подстакао насеља, привлачећи инвестиције из иностранства како би подстакао економију, и генерално се претварајући да Израел може да настави даље у трајно полуратно стање на неодређено време.

Израел је, ако је његова штампа икакав показатељ, дегенерисао у земљу која једино може да избегне опасан унутрашњи обрачун задржавајући осећај егзистенцијалне кризе међу општом популацијом. Хамас је урадио бриљантан посао у цементирању тога, дозвољавајући израелским лидерима да заузму позицију где да би били сигурни морају да униште Хамас, затим Хезболах и вероватно Хуте пре него што докрајче Иран.

staro-se-carstvo-urušava-ukrajina-kina-tajvan-ili-kolaps-zapada© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Немогућ посао, чак и ако САД помогну. Слично томе, није могуће да Украјина победи. Израелски вечни рат сада служи као моћно одвраћање пажње од Украјине, а могућност ширег блискоисточног сукоба погодно је оправдање да се Кијеву не пошаље више оружја.

Треба имати на уму да су Путин и Нетањаху провели више од деценије координирајући своје акције у Сирији, земљи коју су рутински бомбардовали израелски авиони упркос присуству великих руских снага и модерних система противваздушне одбране. Ако неко верује да њих двојица сада не раде заједно како би се САД фокусирале на Блиски исток на рачун Украјине, опасно је слеп.

Формира се нова осовина Трамп-Нетањаху-Путин, која води ка томе да се САД придруже Израелу у рату против Ирана који тера иранског мулу дубље у Путинов загрљај. У обмањујућем размишљању које је заразило већи део америчке деснице, јака Русија чини природну супротност Кини, а Путин апсолутно покушава да заштити своју зависност од Пекинга неговањем савеза са неодесничарима у иностранству.

Ако узмете у обзир чињеницу да Трамп предузима активне кораке како би добио било какве блиске изборе – а они ће бити близу, Харис још увек не може поуздано да освоји 50% бирача у државама које се мењају и да је достигла врхунац у анкетама тачно по распореду – одлучили су Врховни суд и Конгрес, наредних неколико месеци изгледају веома опасно. Украјина је извршила инвазију на Курск не само зато што је имало војног смисла да удари непријатеља тамо где је био слаб, изазивајући једнострану размену борбене моћи, већ и зато што подрива наратив Запада који сугерише да је време Украјине истекло и да сада мора да мења земљу за лажно обећање мира.

Проблем са западним светом није у томе што демократија није важна, већ у томе што људи који воде емисију нису искрени о томе шта подразумевају под демократијом. Њихов наводни демократски савез би требао да укључи Саудијску Арабију, земљу за коју се зна да касапи новинаре у амбасадама. Индија је номинално демократска држава, али ако сте муслиман, сик (посебно у иностранству) или сте на телевизији означени као „антинационални“, ваша наводна права нису битна у овом систему.

Видите, једноставно не можете да се залажете за морално узвишење док подржавате „наше“ диктаторе из геополитичке погодности, а да цела шарада не изгледа болно танко. Режим на Филипинима је недавно био на насловним странама репресирајући дисиденте, али све што ових дана чујете о Манили је како храбро подноси кинеско малтретирање због неких ненасељених стена у Јужном кинеском мору. Мађарска је део НАТО и ЕУ, има право на читав низ бенефиција чак и када активно омета приступање Украјине.

А простор бивше СФРЈ, тачније данашњи Западни Балкан (гле чуда опет Запад), о томе не треба расправљати, све је јасно, кристално јасно.

То је фундаментално непоштење које саботира сваки стварни напор да се обузда Кина, победи Русија или оконча владавина терора Мула у Ирану. Људи нису глупи, а овакво понашање рађа презир, и још горе.

Реченица из одличне канадске руралне комедије Летеркени то најбоље каже: Покажи ми ко су ти пријатељи, показаћу ти ко си. Ово је звезда водиља међународних односа у стварном свету. А људи, пошто су људи, често ће изабрати поштено чудовиште уместо љубазног лицемера.

У коначној анализи, наводно демократски светски поредак који подржава понашање Израела је превише нестабилан да би потрајао. Неће победити изазивача вођеног страхом од окружења и изолације, попут Кине. Уместо тога, алијанса ће ући у неку очигледну замку, бити подивљала и повући се, а лидери ће се борити да окриве неког жртвеног јарца и покрију сопствену имовину.

Значајна наука високог квалитета сугерише да, остављајући по страни све безобразне, неуке, застареле глупости са Запада и Истока о митским Тукидидовим замкама, онај који иде тим путем пре или касније покреће светски рат.

Запад је оно што је Кину претворило у чудовиште какво прети да постане; али то једноставно значи да шта год да успе Западу када коначно умре, мора бити укорењено у нечем одрживом. Или да се спречи пораз око Тајвана пре него што започне било каква инвазија или да се одбије након што се спусти, алтернативне институције су кључне.

Ако се војне институције у западном свету не могу реформисати, онда се морају заменити. Подршка Израелу у његовом лудилу док је Украјина приморана да пати шаље непогрешив сигнал да су западне одбрамбене институције напустиле демократију и науку. Јавна је изјава да све док је Израел угрожен, Запад ће жртвовати Украјину и Тајван.

Очигледно су сви заборавили, да САД и Русија никада неће да ударе једна на другу директно. Посредници се ту не рачунају, они су ионако потрошна роба. Израел је заједничко чедо, шта год други тврдили. Израел је заједничка реч и за САД и за Русију. Остало је све јасно.

Победник не мора увек тежити “класичној победи”. Он понекад треба стремити и разумевању. Ако не, онда није способан да утиша своју ароганцију и сујету. Због тога може завршити као и онај што гаје наводно победио. Зато се неретко каже, да не постоје “класични” победници, већони који мисле да су победили и они који мисле да нису изгубили.

САД за себе кажу да су победиле у Хладном рату, међутим због њихове ароганције и сујете данашњи свет је ту где јесте. Старо се царство руши.

„Бити непријатељ САД је опасно, али бити пријатељ САД је кобно“! Хенри Кисинџер.

У давна времена, стари Римљани шаљући своје легије, говорили су им: „запамтите да сте смртни“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *