КОМАНДАНТ ХЕЗБОЛАХА КОЈИ ЈЕ УБИЈЕН У ИЗРАЕЛСКОМ НАПАДУ, ГОДИНАМА ЈЕ БИО НА АМЕРИЧКОЈ ПОТЕРНИЦИ

Командант Хезболаха убијен у израелском ваздушном нападу у јужним предграђима Бејрута у петак био је један од највиших војних званичника либанске милитантне групе, задужен за њене елитне снаге, и годинама је био на листи америчке потернице.

Ибрахим Акил (61), био је други највиши командант Хезболаха који је убијен у израелском ваздушном нападу на јужно предграђе Бејрута у у неколико последњих месеци, задавши тежак ударац командној структури групе.

До напада у петак дошло је у тренутку када се група још увек опорављала од широко сумњивог израелског напада на комуникације Хезболаха раније ове недеље, када су хиљаде пејџера експлодирале истовремено. У нападу је погинуло 12 људи, углавном припадника Хезболаха, а хиљаде је повређено.

Акил је од 2008. године члан највишег војног тела Хезболаха, Савета за џихад, и шеф елитних Радван снага. Снаге су се такође бориле у Сирији стичући искуство у градском рату и противгерилској борби. Израел покушава да протера борце групе са границе.

Израел је саопштио да је у нападу у петак на јужни кварт Дахија у Бејруту убијен Акил и десет других оперативаца Хезболаха.

Мало се зна о Акилу, који је деценијама напредовао кроз редове војне команде групе. Рођен у Балбеку на истоку Либана, придружио се Хезболаху у његовим раним данима осамдесетих година прошлог века.

Елијах Магниер, војни аналитичар са сједиштем у Бриселу и аналитичар за борбу против тероризма који познаје групу, рекао је да је он био један од старе гарде групе.

Почео је на почетку стварања Хезболаха и прошао је кроз различите позиције. Бити члан џихадијског савета, ово је највише (привилегија), а бити вођа Радванових снага је такође веома значајна привилегија”, наводи Магнијер.

Акил је био под америчким санкцијама и 2023. године, амерички Стејт департмент најавио је награду и до седам милиона долара за информације које би довеле до његове „идентификације, локације, хапшења и/или осуде“.

Стејт департмент га је описао као “кључног лидера” у Хезболаху. У њему се наводи да је Акил био део групе која је извела бомбардовање америчке амбасаде у Бејруту 1983. године и да је руководио хватањем америчких и немачких талаца у Либану и држао их тамо током осамдесетих година прошлог века.

Америчко министарство финансија га је 2015. године прогласило „терористом“, а затим је Стејт департмент прогласио „глобалним терористом“.

Пре своје смрти, постао је један од три главна команданта снага Хезболаха, заједно са Фуадом Шукром, који је био главни војни командант групе и такође је убијен у израелском нападу у јужном предграђу Бејрута у јулу. Али Караки предводи јужни фронт.

Радван снаге, које се процењују на између 7.000 и 10.000 војника, са борцима обученим за специјалне операције и урбано ратовање, мало су учествовале у тренутном сукобу између Хезболаха и Израела. Борбама су до сада доминирале размене пројектила и удари дуж граничних подручја. Лансирања ракета и пројектила Хезболаха обележила су напоре групе да подржи Хамас.

„Израелци су били у праву и у криву. У праву су када кажу да су убили онога ко је планирао да изведе операцију сличну оној 7. октобра“, рекао је аналитичар Магнијер.

У случају израелске копнене инвазије на Либан или прекограничне операције Хезболаха, Акил би био тај који би водио Радван снаге. Али он није био на челу целе војне операције против Израела, рекао је аналитичар.

Моханнад Хаге Али, виши сарадник истраживачког центра Carnegie Middle East Center који истражује Хезболах, рекао је да је Акил војни командант “старе школе” који је био близак Иранцима. Добио је трогодишње официрско школовање у Ирану и учествовао у свим ратовима у Либану, као и у Сирији.

Ханин Гадар, истраживач Хезболаха са Вашингтонског института, рекла је да је када је Мустафа Бадредин, командант Хезболаха који је надгледао улогу групе у рату у Сирији, убијен 2016. године, Акил га је заменио у тој улози. У то време створена је тростепена командна структура војних снага Хезболаха, са Акилом као једним од његових главних стубова.

Гадар је навела да постоје извештаји да је Акил био међу онима који су лакше повређени у масовној експлозији пејџера. Званичне потврде тих извештаја није било. Најмање 37 људи је погинуло, а око 3.000 повређено у два таласа истовремених експлозија комуникационих уређаја широм Либана у уторак и среду.

Напади на пејџере задали су велики ударац комуникацијској структури Хезболаха, што може објаснити зашто су се највише снаге групе састале у петак у јужном предграђу Бејрута лицем у лице, рекла је Гадар.

То је велики ударац за Хезболах“, рекла је она.

Гадар је рекла да је напад на Акила пореметио командну структуру групе након напада који су поткопали њен систем комуникације и открива колико Израел има обавештајних података о тој милитантној групи. Она је рекла да ће групи вероватно требати време да одговори и опорави се.

Очигледно ће се опоравити. Опоравили су се од 2006. године и од многих других ствари“, рекла је она, мислећи на губитке током вишемесечног рата између Хезболаха и Израела. “Али биће потребно време.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *