РУСКА АРМИЈА ДРУГА У СВЕТУ ПО БРОЈНОСТИ: “МИЛИОН И ПО ВОЈНИКА НА БРАНИКУ РОЂИНЕ”

Војно-политичко руководство Русије одлучило је да додатно повећа број људства у оружаним снагама. То је због потребе да се ојачају одбрамбени капацитети и ефикасно супротставе савременим спољним претњама. Као резултат тога, број људства ће бити повећан на скоро 2,4 милиона људи. Повећање укупних показатеља, као и прошли пут, биће повезано са повећањем броја војника.
Нова уредба

Председник Русије Владимир Путин потписао је 16. септембра указ „О утврђивању попуњености Оружаних снага Руске Федерације“. Овај документ мења члан 4. Федералног закона бр. 61-ФЗ „О одбрани“ и ступа на снагу 1. децембра.

Према уредби, попуњеност Оружаних снага Руске Федерације биће повећана на 2.389.100 људи, од чега 1.500.000 војника. Уредбом се такође налаже Влади да издвоји потребна буџетска издвајања за Министарство одбране, преко којег ће се обављати потребне активности.

ruski vojnici na paradi© Министерство обороны Российской Федерации

Претходни декрет од 1. децембра 2023. године, којим је такође утврђена величина оружаних снага, проглашава се неважећим.

Прес секретар председника Дмитриј Песков објаснио је разлоге за нови указ и предузете мере. Он је напоменуо да у близини граница Русије постоје различите претње, а међународна ситуација остаје непријатељска. С тим у вези, неопходно је ојачати одбрану разним методама, укључујући и повећање броја оружаних снага.

Министарство одбране ће у блиској будућности морати да изврши неопходне припреме и предузме организационе и друге мере. Од 1. децембра уредба ступа на снагу, а након тога почиње право повећање броја људства.

Процеси раста

Од октобра 2017. године, укупна снага руских оружаних снага износи нешто више од 1,9 милиона, укључујући више од милион војника. Ови показатељи су постојали неколико година, све до почетка рата за заштиту Донбаса.

Рат у Украјини и повезано погоршање међународне ситуације захтевали су повећање броја војника. Председник је 25. августа 2022. године потписао указ о новој величини оружаних снага. У складу са њим, од 1. јануара 2023. године укупан број људства порастао је на 2,04 милиона људи, укључујући 1,15 милиона војника.

Следећа одлука ове врсте донета је 1. децембра 2023. године. У вези са планираним трансформацијама у војсци, одлучено је да се регрутује још 170 хиљада људи. Број војника повећан је на 1,32 милиона, а укупан број Оружаних снага Русије на 2,2 милиона људи.

vojni-dopisnik-aleksandar-sladkov-negirao-je-imenovanje-alekseja-djumina-za-koordinatora-pto-u-jurskoj-oblasti© Министерство обороны Российской Федерации

Министарство одбране је у јулу известило да је од почетка године више од 190 хиљада људи потписало уговоре и ступило у службу. До сада је овај број требало да пређе 210-220 хиљада и наставља да расте. Дневно се у службу прими око хиљаду грађана Русије.

Прилив добровољаца омогућио је да се за неколико месеци испуне задаци из прошлогодишњег указа и број оружаних снага доведе на потребан ниво. Поред тога, надокнађују се губици међу људством укљученим у сукоб у Украјини, отпуштања због старости итд.

Упркос успесима на фронтовима, ситуација на међународној сцени остаје тешка. Постојеће претње трају и појављују се нове које захтевају додатну пажњу. Руска војска предузима неопходне мере, а за то јој је потребно додатно људство.

С тим у вези, потписан је нови декрет, којим се омогућава регрутовање додатних 180 хиљада војних лица у службу. Међутим, опет се не предвиђа промена броја цивилног састава.

Може се очекивати да регрутовање додатног људства неће одузети много времена. Прилив добровољаца се наставља, а након инвазије на Курску област се чак интензивирао. Поред тога, Министарство одбране и други ресори предузимају мере да заинтересују потенцијалне уговорне раднике. Све ово омогућава Русији да очекује да ће за само неколико месеци поново бити регрутовано 180 хиљада војника.

Циљеви и задаци

Званичници наводе да је повећање оружаних снага неопходно због сложене и нестабилне војно-политичке ситуације у близини граница. Међутим, не прецизирају где ће и како тачно бити коришћена новопримљена војна лица и какве ће то могућности дати војсци.

rusi_prebacuju_najmanje_jedan_brod_nosac_raketa_kalibr_iz_crnog_u_kaspijsko_more.jpg© Министерство обороны Российской Федерации

Међутим, циљеви додатног запошљавања су сасвим јасни. Уз њену помоћ војска ће моћи да опреми нове формације разних врста.

Подсећамо да је у току активна реформа организационе и кадровске структуре Оружаних снага. Недавно су на основу постојећих формација и удружења створени Лењинградски и Московски војни округ. Поред тога, стварају се или обнављају нове везе и делови.

Формирање нових војних јединица захтева значајан број људства. По свему судећи, већина од 180 хиљада људи који ће у догледно време бити примљени у службу завршиће у овим новим формацијама и јединицама.

Постоји и верзија која се директно односи на актуелну ратну ситуацију. Неке нове јединице и јединице у блиској будућности могу ојачати постојеће војне групе. Повећање квантитативних и квалитативних показатеља руског контингента у Украјини ће несумњиво дати позитивне резултате.

Економска питања

Није тешко израчунати да је новим указом председника предвиђено повећање броја војника за 13,6 одсто, а укупан број оружаних снага ће порасти за 8,14 одсто. Овако значајан раст захтева одговарајућу економску основу.

Током протеклих година, званичници су више пута приметили да економска ситуација у земљи омогућава одржавање оружаних снага и обезбеђивање њихове употребе. Министарство одбране добија потребне буџете, а Оружане снаге уживају и подршку других ресора и ентузијаста.

Садашњи буџет за одбрану осигурава да се људству исплаћују довољно велике плате. Поред тога, Министарство одбране активно набавља разноврсну војну и робу двоструке намене из војно-индустријског комплекса.

ruski-su-57-je-previše-odličan-za-rat-u-ukrajini© Министерство обороны Российской Федерации

Упркос свим потешкоћама, Русија је у стању да подржи рат, као и да одржава и постепено унапређивање својих оружаних снага. Постоје све могућности не само за одржавање потребног нивоа борбене способности, већ и за даљи квантитативни и квалитативни развој.

Повећана одбрамбена способност

Оружане снаге Русије настављају рат у Украјини. Истовремено, међународна ситуација остаје напета и наставља да се погоршава, што ствара додатне претње и изазове руској националној безбедности.

Министарство одбране Русије прати ситуацију и пажљиво анализира постојеће и нове претње и на њих благовремено реагује. Следећи корак у том правцу била је одлука о повећању броја људства у оружаним снагама. Захваљујући овој одлуци, ресор одбране ће моћи да ојача постојеће јединице и створи нове у свим кључним областима.

Нови број људства биће успостављен од 1. децембра 2024. године, а за његово постизање биће потребно неколико месеци. Након тога, оружане снаге ће добити унапређени изглед и додатне способности неопходне за извршавање постављених задатака.

Један коментар на “РУСКА АРМИЈА ДРУГА У СВЕТУ ПО БРОЈНОСТИ: “МИЛИОН И ПО ВОЈНИКА НА БРАНИКУ РОЂИНЕ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *