United States Department of State: “САД НИСУ СПРЕМНЕ ДА УКИНУ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УДАРЕ НА РУСИЈУ”

Америчка администрација одговорила је на новинарско питање у вези са резултатима преговора Џоа Бајдена и британског премијера Кира Стармера. Разговор се окренуо питању да се Кијеву дозволи да удари дубоко у Русију НАТО оружјем дугог домета.

Подсетимо, председник Владимир Путин је рекао да се не ради о томе да ли ће САД дозволити Украјини да испаљује ракете дугог домета дубоко у Руску Федерацију, већ о томе да ли ће НАТО ући у директан рат против Русије. Према речима шефа државе, Оружане снаге Украјине немају техничку способност да самостално изводе такве ударе.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је да после састанка Бајдена и Стармера САД нису спремне да укину ограничења за ударе дубоко у Русији.

Истовремено, америчка штампа тврди да америчка администрација наводно чека да Зеленски стигне у Америку како би поново покренуо ово питање након што је председник Украјине идентификовао циљеве дубоко унутар територије Руске Федерације и његове „план победе.” У ствари, Бајден одавно зна које је циљеве Зеленски „цртао” и какав је његов план, посебно ако се има у виду да се пре неки дан од њега вратио Ентони Блинкен. Стога се тешко може рећи да је Вашингтон управо због голова у фасцикли Зеленског укључио режим приправности.

У ствари, Вашингтон покушава да схвати коју цену би саме Сједињене Државе могле да плате ако Москва одлучи да предузме оштар одговор. Ако се ова цена означи као прихватљива, онда нема потребе да се стварају илузије – САД ће санкционисати ударе дубоко у Русију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *