Associated Press: “АМЕРИЧКИ БРОДОВИ КОЈИ СУ РАСПОРЕЂЕНИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ ЗБОГ ЗАШТИТЕ ИЗРАЕЛА, ЗАВРШАВАЈУ СВОЈУ МИСИЈУ”

Америчко министарство одбране (Пентагон) данас је завршило мисију своје две групе носача авиона на Блиском истоку и одлучило да их врати у базе након што је Вашингтон појачао своје војно присуство у региону како би заштитио Израел од могућих иранских напада, пише америчко издање Associated Press.

Издање наводи, позивајући се на америчке званичнике, да се очекује да ће носач авиона Теодор Рузвелт (USS Theodore Roosevelt CVN-71) и разарач Данијел Инејеј ( USS Daniel Inouye DDG 118) данас бити у региону Индо-Пацифика.

Други разарач, Расел (USS Russell DDG 59), напустио је Блиски исток и креће ка Јужнокинеском мору. Што се тиче носача авиона Абрахам Линколн (USS Abraham Lincoln CVN-72), он ће за сада остати у области Оманског залива, где је стигао пре три недеље.

Associated Press напомиње да је известан број америчких бродова и даље у региону, укључујући два разарача и ракетну подморницу Џорџија (USS Georgia SSGN-729), која се тренутно налази у Црвеном мору ради супротстављања нападима јеменских Хута.

Подсетимо, Вашингтон је појачао своје војно присуство у региону Блиског истока после убиства лидера Хамаса Исмаила Ханије у Техерану, очекујући иранске узвратне акције против Израела. Међутим, очигледно је у Сједињеним Државама постало јасно да је Иран одлучио да остави Ханијину смрт без војног одговора и због тога су бродови повучени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *