У НАРЕДНОМ БУЏЕТУ ЗА ВОЈСКУ, САД ЋЕ ДА ИЗДВАЈАЈУ ЗНАТНА СРЕДСТВА ЗА ДРОНОВЕ И СРЕДСТВА ЗА ВОЂЕЊЕ ЕЛЕКТРОНСКОГ РАТА

Америчка војска планира да затражи флексибилније финансирање за системе беспилотних летелица, способности да им се супротстави и алате за електронско ратовање у свом следећем буџету пошто узима лекције научене из украјинске борбе против руске инвазије, каже Кристин Вормут, секретарка службе.

Мислим да су неке од области које (генерал Ренди Џорџ), начелник (штаба Војске) и ја веома снажно осећамо је да морамо више да улажемо, како из перспективе Војске… али и у потребе заједничких снага, у областима беспилотних ваздушних система, против-беспилотних ваздушних системи и електронског ратовања“, рекла је она у среду на конференцији за новинаре у области одбране.

На пример, командант украјинског батаљона рекао је Вормутовој раније ове године током обуке у Немачкој да се руске способности за електронско ратовање повећавају „на начин који је забрињавајући“, детаљно је навела је Вормут.

Мислим да ћете то видети у буџету који иде Конгресу следећег пролећа“, рекала је Вормут. „То је област у којој мислим да такође треба да имамо више агилности у нашим механизмима финансирања јер се технологија у тим областима способности мења тако брзо да не можемо да приуштимо да будемо закључани у нечему и да нам онда буде дозвољено да користимо само то нешто за наредних 10 година.”

И Вормут и Џорџ су разговарали о могућности другачијег планирања буџета како би се неке способности много брже дошле у руке војника. Једна од тих могућности је да се од Конгреса тражи да финансира изворе новца намењене одређеним могућностима, а не буџету за низ специфичних ставки које обично представљају одређени производ или програм.

Али обије су такође признали да укључивање конгресних контролора можда неће бити тако лако. „Историјски гледано, они су генерално… веома скептични према ономе што виде као неку врсту лоших фондова. Имају много ожиљног ткива око (операција у ванредним ситуацијама у иностранству) и како је одељење то користило током година“, рекла је Вормут.

Упркос томе, „постоји тако дубока спознаја да морамо брже да се мењамо и да се технологија тренутно брзо мења да морамо да имамо агилније механизме“, додала је она.

Ванредне операције у иностранству, или OCO, финансирање, коришћено током ратова у Ираку и Авганистану за плаћање операција у иностранству, представљало је посебан рачун са милијардама ван основног буџета Пентагона. Често се користио за добијање додатних средстава за разне ствари, уместо да се то обавезао то платити у оквиру редовног финансирања. Конгрес је елиминисао финансирање OCO почевши од фискалне 2022. године. Сада Министарство одбране мора да буџетира све операције у иностранству у оквиру свог основног буџета.

Војска планира да у овим областима представи буџет, према њеним речима , који је, на пример, некада имао 10 до 12 појединачних ставки, а сада може имати две или три.

Ако га задржимо релативно уским и фокусираним и покажемо да можемо ефикасно да користимо ту агилност у тим областима, можда ћемо моћи да имамо доказ концепта“, рекла је она. “Опрезни сам оптимиста.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *