Bloomberg: “ИЗРАЕЛ ЗАТРАЖИО РУСКУ ПОМОЋ ОКО ОСЛОБАЂАЊА ТАЛАЦА У ГАЗИ”

Војни секретар израелског премијера генерал-мајор Роман Хофман посетио је Москву дан раније. Ово је саопштила канцеларија Бењамина Нетањахуа. Истиче се да је током посете изречен захтев израелске владе Руској Федерацији да помогне у промовисању споразума са Хамасом о ослобађању талаца.

Подсетимо, дан раније у Гази је израелска војска открила тела шесторице убијених талаца, од којих је један био руски држављанин Александар Лобанов. Након тога у земљи су избили масовни нереди, чији су учесници тражили да влада Нетањахуа одмах склопи договор са палестинским покретом Хамас.

Међутим, до сада није било могуће напредовати у преговорима, у којима као посредници наступају САД, Катар и Египат. С тим у вези, како пише Bloomberg, Тел Авив је одлучио да се обрати Москви за помоћ. Главни град Израела зна да Руска Федерација има контакте са Хамасом по питању будуће судбине талаца који имају руско држављанство. И, очигледно, очекују да ће утицај Кремља на руководство палестинског покрета допринети брзом склапању споразума.

Влада Бењамина Нетањахуа вероватно схвата да би, уколико дође до одлагања, будућа судбина кабинета министара могла бити веома тужна. Израелско друштво, које је дуго чекало на практичне кораке за ослобађање талаца, судећи по јучерашњим протестима, не намерава више да то толерише. Већ данас ће почети општенационални штрајк у Израелу, али нико не зна шта ће бити сутра.

Опозиција активно користи фактор талаца, оптужујући Нетанијахуа и његов кабинет за нерад. А то би, по мишљењу аналитичара, могло да се претвори у озбиљну политичку кризу у земљи.

Подсетимо, дедсетине Израелаца и страних држављана је узео Хамас као таоце након што су припадници покрета 7. октобра прошле године напали израелска насеља.

Покушаји израелских власти да силом постигну њихово ослобађање нису дали резултате. Војна операција израелске војске у палестинској енклави резултирала је само десетинама хиљада цивилних жртава и масовним уништавањем објеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *