ПОГЛЕД НА ПРВИ ИРАНСКИ НОСАЧ АВИОНА SHAHID BAGHERI

Ирански медији објавили су први јасан снимак првог носача авиона у земљи, Шахида Багерија (Shahid Bagheri), који би требао да омогући напредне операције дронова Корпуса исламске револуционарне гарде (КИРГ) Ирана.

Означен у Ирану као „предњи базни брод“, овај ратни брод има полетно-слетну палубу ski jump, сличну онима на руским носачима класе Кузњецов и британским носачима класе Queen Elizabeth. Иран је успео да изгради носач са веома ниским буџетом тако што је комерцијални контејнерски брод, Perarin, претворио у носач авиона. Очекује се да ће и други контејнерски брод бити претворен у платформу за управљање дроном, која ће бити означена као Шахид Махдави (Shahid Mahdavi). Употреба конвертованих контејнерских бродова намеће озбиљна ограничења на перформансе у поређењу са наменски изграђеним носачима авиона, посебно у погледу њихове способности и отпорности у борби, иако се за операције дронова без икаквих компоненти ваздухопловства са посадом овај приступ чини довољним.

pogled-na-prvi-iranski-nosač-aviona-shahid-bagheri© Islamic Republic of Iran Navy/ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران

Иранска влада је посебно раније разматрала куповину британских носача класе Invincible седамдесетеих година прошлог века, заједно са млазњацима Harrier као део напора да се прошире способности морнарице за пројекцију снаге. Међутим, свргавање династије Пахлави 1979. године резултирало је дубоким резовима трошкова одбране. Последњих деценија КИРГ, а не морнарица, био је првенствено одговоран за пројекцију моћи у иностранству, при чему су операције беспилотних летелица играле значајну улогу у кампањама широм Блиског истока, пре свега у подршци операцијама против побуњеника у Сирији, заједно са сиријским и руским снагама. Могућност да Корпус распореди веће носаче беспилотних летелица је посебно значајна због софистицираности дронова у његовој флоти, који укључују напредне стелт дизајне који су опсежно тестирани у борби и у извиђачким и у јуришним улогама. Једна од најзначајнијих била је извиђачка операција у израелском ваздушном простору 2018. године, где су могућности избегавања радара стелт дрона Saegheh омогућиле да избегне вишеструке покушаје обарања од стране израелских система противваздушне одбране Patriot. Ако буду деловали са носача, велики домет ових стелт дронова могао би олакшати изненадне нападе из неочекиваних праваца и на циљеве који су много даље.

Кључна слабост нових иранских носача и даље је недостатак модерних површинских борбених бродова у земљи као што су фрегате или разарачи, што их чини потенцијално веома рањивим на ваздушне и ракетне нападе противника. Друге морнарице попут Кине и Сједињених Држава ослањају се на разараче да заштите своје носаче вишеслојном противваздушном одбраном. Ипак, против недржавних циљева ирански бродови имају потенцијал да буду веома моћни. Иранске беспилотне летелице које делују са носача могле би да играју важну улогу у подршци пријатељским владама као што су Сирија и Судан да се супротставе побуњеничким групама које подржавају Запад, Турска или Израел, а чак би могле да буду распоређене и на заједничке вежбе са локалном морнарицом или ваздухопловством. Иранске стелт беспилотне летелице су у прошлости такође коришћене за снабдевање пријатељских снага из ваздуха, укључујући палестинске милиције у Појасу Газе, а нови носачи потенцијално проширују могућности Револуционарне гарде да то уради. Такође остаје могућност да би Shahid Bagheri и Shahid Mahdavi могли у великој мери да буду намењени КИРГ како би стекао искуства у операцијама носача са фиксним крилима док бродограђевинска индустрија земље даље не сазри, како би се омогућила производња и наменских носача у будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *