WSJ: “САД ОЧЕКУЈУ ОШТАР ОДГОВОР РУСИЈЕ НА УКРАЈИНСКУ ИНВАЗИЈУ НА КУРСКУ ОБЛАСТ”

Администрација америчког председника Џоа Бајдена забринута је да би се Украјина могла суочити са „окрутном одмаздом” Русије због напад украјинских снага на Курску област, пишеWall Street Journal (WSJ), позивајући се на изворе у Белој кући. Издање напомиње да се амерички званичници плаше масовног напада Руске Федерације на критичну инфраструктуру Украјине.

Ризици украјинског продора у Курску област су да украјинске снаге и даље губе позиције на свим секторима фронта у зони борбених дејстава. Крајњи циљ напада на регион Курск остаје нејасан, пошто украјинским снагама недостају и људи и оружје, а „на истоку, украјинске јединицде тешко задржавају напредовање Русије“, објаснио је WSJ.

Официр украјинске бригаде, којој је „очајнички потребна попуна“ и која је стационирана у близини Часова Јара у ДНР, рекао је за издање да сумња у препоручљивост напада на регион Курск. Након што је почео, није приметио никакве промене у свом сектору фронта, где руске снаге настављају да напредују.

Издање је питало војне стручњаке који су се сложили да су кораци Кијева у руској пограничној области бесмислени са становишта борбене тактике, с обзиром на неуспехе украјинских снага у другим областима. Аналитичари разлоге украјинског напада на Курску област објашњавају жељом Кијева да привуче пажњу Сједињених Држава пред америчке председничке изборе у новембру 2024. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *