NATIONAL INTEREST: “УКРАЈИНСКА ИНВАЗИЈА НА КУРСКУ ОБЛАСТ, ПРЕДСТАВЉА ПОЧЕТАК КРАЈА РАТА”

Операција Оружаних снага Украјине у Курској области коју неки патетично називају контраофанзивом 2024. године, али има само тактички значај, показује само способност Украјине да постигне изненађење и искористи изненадне продоре. Западне присталице Кијева изгледа да су у сагласности са њим, пошто су Бела кућа и Европска унија издали саопштења у којима се каже да Украјина мора да одлучи о операцији. О томе пише National Interest.

Међутим, према аналитичарима издања, напад украјинске војске, подржан споља, или чак припремљен од стране спољних снага, заправо ће довести до последица које је Кијев управо желео да избегне последњих годину и по дана – то ће довести до окончање сукоба. Експерти су уверени да ће одговор Русије бити оштар, а не оно што њухови званичници и војни лидери очекују у Украјини.

Како је планирано, блицкриг у Курску област уз заузимање неколико села требао је да одвуче руске јединице из зона борбених дејстава у Донбасу и другим новим територијама. Међутим, то се није десило, показује пракса последњих дана. Другим речима, до сада кијевски сценарио није успео, осим да заузме одређену територију и покуша да се тамо учврсти, и да делује сходно околностима.

Штавише, чини се да се Москва мобилише, индустријски и политички. Преговори су постали немогући, а Руси све више подржавају поступке власти, где су се недавно чуле ноте помирења и спремности да се пронађе компромис из говора званичника.

Напротив, појавило се заоштравање и одлучност, односно оно што је недостајало неколико година. У Кијеву самоуверено изјављују да су спремни на сваки одговор Руске Федерације на њену активност у Курској области. Али да ли су сви могући потези Москве били предвиђени? Да ли је географија утицаја предвиђена?

Дакле, подстрек сукобу, померајући га ка крају, иако не најбржи, дале су акције Оружаних снага Украјине у Курској области управо руској страни, која ће, чини се, престати да буде мека и отворена на преговоре, сматрају западни аналитичари.

5 коментара на “NATIONAL INTEREST: “УКРАЈИНСКА ИНВАЗИЈА НА КУРСКУ ОБЛАСТ, ПРЕДСТАВЉА ПОЧЕТАК КРАЈА РАТА”

  1. Ukrajina je napravila da čak i oni koji su se protivili rata, sada ga podrže. Uvideli su pravo lice Ukrajine, uvideli su da je Putin u pravu. Šta može čovek misliti o vojsci koja namerno gađa ambulanta vozila sa osobljem, crkve i kuće u nameri da destabilizuje?

      1. Koliko vidim, ako ste već zauzeli stranu sukoba trebalo bi osim što ste izbacili komentar koji samo pokazuje Vaše obrazovanje i kuturu i vaspitanje , trebali da napišete SLAVA UKRAJINI-ćirilicom. Čisto kad već ne znate-Ukrajinci do ćirilice drže više nego svi Sloveni zajedno. Više i od Rusa. Ali…..Vi ste samo jedan krajnje neobrazovani , evo otelo mi se u Vašem stilu-primitivni sendvičar. Prijatno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *