FOREIGN POLICE: “УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА НА КУРСКУ ОБЛАСТ ДОВОДИ У ПИТАЊЕ СВЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ МОСКВЕ”

После четири дана активних борби у Курској области у Русији, још увек није јасно да ли су Оружане снаге Русије успеле да зауставе напредовање Оружаних снага Украјине тамо. Инвазија украјинских снага на овај руски регион била је највећи територијални добитак Кијева од успешне контраофанзиве у областима Харкова и Херсона у јесен 2022. године. О томе пише америчко оудање Foreign Policy, анализирајући ситуацију.

У издању се наводи да би циљ операције Оружаних снага Украјине у региону Курск могла бити жеља да се светској заједници покаже погрешност аргумената о „црвеним линијама“ Москве. Доводећи у питање способност Руса да спроведу више пута изречене претње.

“Раније се у Вашингтону, Берлину и медијима водила жестока дебата о могућим „црвеним линијама“ Кремља, чије би кршење могло довести до Трећег светског рата и нуклеарног Армагедона. Једна од њих је било преношење сукоба на руску територију, која има међународно правно признање, уз помоћ западног наоружања”, наведени се у материјалу.

Примећено је да се, према Андреасу Умланду, аналитичару Шведског института за међународне односе, „ово друго већ догодило“ – украјинске трупе су ушле на првобитно руско тло. Он сматра да су овог пута Оружане снаге Украјине показале способност да предузму неочекиване кораке.

Издање је нагласило да је ово што се дешава у Курској области први такав случај од Другог светског рата, када тамо упада страна војска. Штавише, САД и ЕУ су заправо подржале Украјину, информишући је о њеном праву да спроводи такве операције. Истовремено, Вашингтон и Брисел су додали да не знају ништа о плановима Кијева у вези са Курском области у Русији. Штавише, Запад није дозволио Оружаним снагама Украјине да користе одређено оружје против Оружаних снага Русије на територији Русије.

С обзиром да је офанзива украјинских снага још увек у току, а Кијев углавном ћути о развоју догађаја, прерано је рећи које стратешке циљеве Украјина жели да постигне. Према једној од претпоставки, Украјинци желе да постигну што бржи завршетак сукоба, односно да подстакну Москву да седне за преговарачки сто, резимира се у чланку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *