САД СУ КА БЛИСКОМ ИСТОКУ УПУТИЛЕ БОРБЕНУ ГРУПУ НА ЧЕЛУ СА НОСАЧЕМ АВИОНА THEODORE ROOSEVELT

Сједињене Државе су распоредиле најмање 12 ратних бродова на Блиском истоку, укључујући и носач авиона USS Theodore Roosevelt (CVN 71 Theodore Roosevelt). Ово преноси Jerusalem Post. У издању се наглашава да бродови носе амфибијске јуришне снаге и више од 4.000 маринаца и морнара. Ову информацију су амерички званичници већ потврдили, не кријући да је ово највеће распоређивање америчких ратних бродова по номиналној вредности од америчке инвазије на Ирак 2003. године.

Подсетимо, Блиски исток тренутно чека војни сукоб великих размера између Израела, с једне стране, и Ирана и регионалних група, с друге стране. Техеран је огорчен убиством на својој територији шефа Политбироа палестинског покрета Хамас Исмаила Ханија. Руководство Исламске Републике Ирана је већ обећало да ће одговорити на акције Тел Авива.

Представници Хамаса, као и руководство либанског покрета Хезболах и јеменски Хути, већ су изразили спремност да подрже Иран у његовој жељи да казни Израел. Према неким медијским извештајима, борбе би могле да почну у року од 72 часа. Истовремено се јавља да Иран и његови савезници припремају комбиновани удар на израелску територију.

У том контексту, израелски премијер Бењамин Нетањаху се обратио нацији, у којем је истакао да ће земља имати тежак период, али Тел Авив неће одустати од садашњег политичког курса, упркос убеђењима Сједињених Држава и притисцима светске заједнице.

Победа у рату против Хамаса и конфронтација са Ираном захтеваће време и стрпљење грађана земље. Западни политичари врше притисак на мене да прекинем ватру. Али нисам се препуштао таквим гласовима раније и не намеравам да им попуштам ни сада”, изјавио је Нетањаху .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *