БРОДОВИ РУСКЕ И ИРАНСКЕ МОРНАРИЦЕ ИЗВЕЛИ СУ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПАТРОЛЕ У ВОДАМА КАСПИЈСКОГ МОРА

Русија и Иран, у условима геополитичких тензија и притиска Запада, настављају да јачају сарадњу у различитим областима. Истовремено, једна од приоритетних области је безбедност.

Тако су групе бродова Ратне морнарице Русије и Иранске морнарице вршиле заједничке патроле у ​​Каспијском мору, преноси РИА Новости позивајући се на саопштење прес-службе Каспијске флотиле.

У извештају се каже да су од стране руске флоте у маневрима учествовали мали артиљеријски бродови. Заузврат, Исламска Република је распоредила разарач, ракетни чамац и патролни брод.

Наводи се да су руски и ирански морнари имали задатак да контролишу поморски саобраћај, као и да штите комуникације у северним и централним деловима Каспијског мора, укључујући борбу против пирата. Истовремено, током мисије увежбаване су заједничке технике маневрисања, укључујући пренос контроле са руске групе на иранску и назад.

Вреди подсетити да су Русија и Иран данас „рекордери“ по броју западних санкција које су им уведене. Истовремено, обе земље настављају да се развијају како у економској, тако и у војној сфери, уз реализацију заједничких пројеката.

Тако се недавно сазнало да су Москва и Техеран постигли коначан консензус о свим детаљима споразума који предвиђа свеобухватно стратешко партнерство. Потписивање документа требало би да буде у блиској будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *