АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА ПОТВРДИЛА РАСПОРЕЂИВАЊЕ РАКЕТА ВАЗДУХ-ВАЗДУХ ДУГОГ ДОМЕТА ТИПА AIM-174 SM-6

SM-6 Air Launched Configuration (ALC), позната по својој званичној ознаци као AIM-174, је ракета ваздух-ваздух највећег домета коју су САД икада увеле у наоаружање своје морнарице.

Ново оружје је демонстрирано јавности на ловцима F/A-18E/F Super Hornet који учествују у вежби RIMPAC 2024 на Хавајима. Важно је да је америчка морнарица сада званично признала постојање ракете ваздух-ваздух SM-6 и доделила јој ознаку AIM-174.

“SM-6 Air Launched Configuration (ALC), развијена је као део породице ракета SM-6 и данас је оперативно распоређена у морнарици”, узјавио је портпарол америчке поморске команде је новинарима.

Према номенклатури америчке морнарице ознака SM-6 (Standard Missile 6) за ракету ваздух-ваздух је AIM-174 који је званични назив за ракете SM-6 које се користе као ракете ваздух-ваздух. Морнарица САД је такође открила да је AIM-174 „оперативно“ распоређен у америчко наоружање. Морнарица, наводи да је то значајан корак у односу на ранија виђене инертне ракете које су служиле за обуку. Морнарица САД је одбила даље коментаре.

Овим су САД потврдиле да морнарица има AIM-174 у активној служби, вероватно у почетној оперативној способности (IOC) са сквадронима CVW-2 Advanced Air Wing’s Super Hornet распоређеним на USS Carl Vinson (CVN-70). Увођењем AIM-174B у употребу, америчка морнарица се придружује савезницима и противницима у поседовању ракете ваздух-ваздух BVRAAМ. Примери укључују европски Meteor, руски Р-37М (AA-13 “Axehead”), кинеске PL-15 (CH-AA-10 “Abaddon”) и PL-21 (CH-AA-X-12).

Увођење у наоружање AIM-174 у морнарица је одвојена од набавке ракете ваздух-ваздух AIM-260 JATM коју развија Lockheed Martin. AIM-260 остаје тајан у вези са набавком и испоруком с обзиром на његов статус посебног програма приступа (SAP). Вероватно је да је покушај интеграције SM-6 такође SAP, али Naval News прати могући траг који указује на потенцијал SM-6 за лансирање из ваздуха који датира још из 2015. године.

Тачан домет SM-6 (RIM-174 Standard Missile 6), који се првобитно сматрао противваздушном ракетом и која је у служби америчке морнарице, је и даље поверљив. Али различити извори га процењују од 370 до 450 километара. Али чак и према најконзервативнијим проценама, домет ове ракете, кажу аутори Naval News, може се сматрати рекордним.

2 коментара на “АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА ПОТВРДИЛА РАСПОРЕЂИВАЊЕ РАКЕТА ВАЗДУХ-ВАЗДУХ ДУГОГ ДОМЕТА ТИПА AIM-174 SM-6

  1. HA HA HA gotovi su čim oni rakete PVO zemlja vazduh kače na avione znači da su pukli. Kad bi Rusi to isto uradili onda bi rakete sa sistema s-500 okačene na avione imale domet od 1000 kilometara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *