“ТЕНКОВА ИМА ДОВОЉНО ЗА ЈОШ НЕКОЛИКО ГОДИНА РАТА”: ЗАПАДНА ШТАМПА ОЦЕНИЛА СТАЊЕ РЕЗЕРВЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ

Западни посматрачи покушавају да процене „маргину безбедности“ украјинске војске у смислу њеног снабдевања материјалним средствима, посебно оклопним возилима.

Резерве украјинских тенкова Т-64 погодних за борбена дејства одговарају руском арсеналу“, верују у издању Army Recognition.

Није сасвим јасно на основу којих података се доноси овај закључак – каже се само да је Украјина након распада СССР добила до 3000 Т-64. Према IISS, почетком 2024. године, Оружане снаге Украјине имале су 280 Т-64 свих типова, али није назначено колико их је било у складишту. Док су у служби Оружаних снага Русије, према истој организацији, почетком ове године било је 1.750 тенкова различитих модела (од Т-55А до Т-90М) и још више од 4.000 у складишту.

Како је наведено у Army Recognition, Оружане снаге Украјине изгубиле су укупно око 300 Т-64. Иако је ова цифра веома сумњива, с обзиром на „специфичне методе” израчунавања већине западних аналитичара. Међутим, како је објашњено у издању, украјинска војска и даље добија овај тип тенкова. Конкретно, Т-64БВ је пребачен у састав новоформиране 150. механизоване бригаде (отприлике стота бригада копнене војске) у октобру 2023. године. Ова модификација је опремљена побољшаним оклопом, системима за контролу ватре и опремом за ноћну борбу.

Према речима аутора, након почетка сукоба, украјинска одбрамбена индустрија је размештена, отворене су нове радионице у мање угроженим регионима, а њени капацитети, уз пољске, довољни су за ремонт и модернизацију Т-64. У најмању руку, нема доказа да је овај тип тенкова послат на ремонт у Чешку, другу производну базу после Пољске која служи Оружаним снагама Украјине.

Ако је најмање половина Т-64 које је СССР оставио погодна за ремонт, онда Украјина има довољно потенцијала да води интензивне борбене операције још неколико година“, сматра аутор.

3 коментара на ““ТЕНКОВА ИМА ДОВОЉНО ЗА ЈОШ НЕКОЛИКО ГОДИНА РАТА”: ЗАПАДНА ШТАМПА ОЦЕНИЛА СТАЊЕ РЕЗЕРВЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *