РУСИЈА ПОКРЕНУЛА ОФАНЗИВУ НА ХАРКОВ: АРМИЈА ГРУПЕ СЕВЕР НАПАДА ИЗ ШЕСТ ПРАВАЦА!

Андреј Млакар

Армија групе “Север” руске војске рано јутрос започела је офанзивне операције на Харковском правцу.

За ову операцију ангажовано је више од 50.000 војника, неколико стотина тенкова и оклопних возила.

Напад је поечо у четири сата изјутра са ударом планирајућих авионскох бомби ФАБ -500. За сат времена на украјинске одбрамбене линије пало је више од 25 бомби, а затим уследила је артиљеријска припрема са територије Русије.

Руска војска највише користи вишецевне ракетне бацаче БМ-21 Град.

Украјинске власти већ су наредиле цивилима који живе уз руску границу да се сместа евакуишу у безбедне регионе под контролом власти у Кијеву.

На мети напада је чак неколико села од којих једно у Сумској и пет у Харковској области дуж целе граничне линије . На мети руског напада су села: Борисовка, Гоптовка и Красоне.Борбе су се разбуктале у областима насеља Кудијевка, Хоптивка, Стрелче, Красне, Пилнаја, Борисовка и Хатишће.

Како наводе украјински извори село Стречнаја је под тоталном контролом руске војске. У селу Стречнаја су се налазили утврђени положаји украјинске војске.

Руске трупе се налазе и у Вовчанском и Лиципском региону где се воде жестоке борбе и одјекује артиљерија

“У Харковској и Волинској области, након удара Оружаних снага Русије, оштећени су гасоводи”, саопштило Министарство енергетике Украјине.

Продор је забележен и преко реке Северски Доњец.

Армија групе Север руске војске састављена је у основи од елемната 1. гардијске тенковске дивизије и 45. гардијске ВДВ и снага СПЕЦНАЗЦ. Гро технике чине тенкови Т-90М Прорив 3 и модификоване верзије БВП -3.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *