КОМАНДАНТ 143. ДИВИЗИЈЕ ИЗРАЕЛСКЕ ВОЈСКЕ У ГАЗИ ПОДНЕО ОСТАВКУ

Командант дивизије Газе израелске војске најавио је у недељу оставку због неуспеха да заштити израелске војне базе и насеља током напада Хамаса 7. октобра 2023. године, јављају израелски медији.

„Седмог октобра нисам успео у својој животној мисији да заштитим пограничне заједнице у Гази“, рекао је бригадни генерал Ави Розенфелд.

Свако мора да преузме одговорност за свој део, а ја сам задужен за 143. дивизију“, додао је он.

Он није био први виши командант у израелској војсци који је поднео оставку због неуспеха да предвиди напад Хамаса.

У априлу је шеф војно-обавештајне управе (AMAN) Ахарон Халива поднео оставку због неуспеха од 7. октобра.

Недељна оставка уследила је пошто је Израел наставио бруталну офанзиву на Газу од напада Хамаса 7. октобра упркос резолуцији Савета безбедности УН којом се захтева хитан прекид ватре.

Више од 37.000 Палестинаца је од тада убијено у Гази, већином жена и деце, а скоро 84.500 је рањено, према локалним здравственим властима.

Осам месеци након израелског рата, огромни делови Газе лежали су у рушевинама усред тегобне блокаде хране, чисте воде и лекова.

Израел је оптужен за геноцид пред Међународним судом правде, чијом је најновијом пресудом Тел Авив наложено да одмах обустави своју операцију у јужном граду Рафа, где је више од милион Палестинаца потражило уточиште од рата пре него што је нападнут 6. маја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *