САД ИСПОРУЧИЛЕ УКРАЈИНИ ПЛАНИРАЈУЋЕ АВИОНСКЕ БОМБЕ GBU-39/B

Украјински званичници саопштили су да су добили планирајуће прецизне авионске бомбе GBU-39/B које ће монтиратни на борбене авионе МиГ-29, Су-27 и Ф-16 који би од јуна ове године требали да уђу у наоружање Украјине.

Како наводе западни извори ове планирајуће прецизне авионске бомбе имају вероватноћу поготка преко 90 посто што је оштар контраст са GLSDB. Раније су једине планирајуће авионске бомбе за које се знало да су обезбеђене биле JDAM-ER, али је Украјина почела да добија те авионске у новембру 2023, што указује на њихово укључење у пакет војне помоћи бр. 48 од 11. октобра 2023, где је наведена „Прецизна ваздушна муниција“.

Разлог зашто је Вашингтон испоручио ове прецизне бомбе јесте руско ометање које смањило ефикасност испоручених GLSDB авионскох бомби великог домета.

Украјина је током прошле године тражила оружје већег домета од 43 миље (69 км) GMLRS ракете које су обезбедиле САД како би Кијев могао да нападне и поремети руске линије снабдевања и сабирне тачке.

Да одговори на тај изазов Боеинг је понудио Пентагону ново оружје домета 161 км, бомбу малог пречника лансирану на земљу (GLSDB). Клизна бомба има мала крила која јој проширују домет, а састоји се од GBU-39/B бомбе малог пречника (СДБ) и ракетног мотора М26, од којих су оба уобичајена у америчким залихама и релативно су јефтина. Бомба се прави заједно SAAB AB и била је у развоју пре него што је почео рат у Украјини фебруара 2022.

Ометање се дешава када се огромне количине енергије емитују у неком подручју, надјачавајући сигнал уређаја. Русија је користила ту тактику на украјинским, беспилотним летелицама, па чак и на артиљеријској муницији Екскалибур 155 милиметара вођена са ГПС-ом.

Украјина користи GLSDB од почетка 2024 и стручњаци су приметили да се није добро понашала на бојном пољу због ометања. Украјина такође користи и Армијске тактичке ракетне системе кратког и дугог домета (АТАЦМС) који имају домет до 180 миља (300 км).

Решење је нађено у употреби планирајућих авионских бомби малог домета GBU-39/B које су САД испоручиле већ Израелу за напад на циљеве у Гази како би се смањио број цивилиних жртава када се гађају циљеви у урбаним зонама Газе.

Планирајућа авионска бомба GBU-39/B малог пречника

Планирајућа авионска бомба ГБУ-39/Б малог пречника је прецизно вођена авионска бомба од 113 кг која је намењена да пружи борбеним авионима могућност да носе већи број прецизнијих бомби.

Већина авиона америчког ратног ваздухопловства ће моћи да понесе користећи ласнирне шине БРУ-61/А пакет од четири такве бомбе а уместо једне бомбе од 907 кг. Бомба малог пречника GBU-39/B има трагач у три мода (радар, инфрацрвено навођење и полуактивно ласерско навођење) ИНС и ГПС навођење оригиналне авионске бомбе.

Ова авионска бомба интегрисана је на борбене авионе Ф-15Е, Панавиа Торнадо, ЈАС-39 Грипен, Ф-16, Ф-22 Раптор и АЦ-130В. Будућа интеграција је планирана за Ф-35 , А-10, Б-1 Лансер, Б-2 Спирит, Б-52 Стратофортресс и АЦ-130Ј. Такође планирана је интеграција ових авионских бомби на тактичке беспилотне летелице. Сада ће те летелице бити интегрисане и на борбене авионе МиГ-29

Постоје верзије ових авионских бомби: ГБУ-39А/Б , ГБУ-39Б/Б – ласерска СДБ, (ГБУ-53/Б), бомба малог пречника лансирана са земље (ГЛСДБ).

Тактичко технички подаци:
Маса 129 кг
Дужина 1,80 м
Ширина 190 мм.
Место порекла: Сједињене Америчке Државе
У служби 2006 до данас
Корисници: САД,, Израел, Финска, Италија, Холандија, Саудијска Арабија.

Кориштена у ратовима у Авганистану 2006-2021, рат у Ираку 2006-2012, рат у Гази октобар 2007, Сирија 2018- до данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *