АФРИЧКИ ПАРАДОКС: РУСКА И АМЕРИЧКА ВОЈСКА КОРИСТЕ ИСТУ БАЗУ У НИГЕРУ!

Андреј Млакар

Да је међународна политика пуна парадокса говори и тренутна ситуација, за коју је чак и аутор овог текста мислио да је у питању неслана шала, заправо није могао да верује. Вест се касније показала тачном да руски и амерички војници који су у одласку користе исту базу у Нигеру.

Да шок буде већи у питању је база коју користи америчка војска за употребу борбених беспилотних летелица MQ/RQ-9 Reaper у рату против Боко Харама, џихадистичке организације блиске Исламској држави која на тлу подсахарске Африке жели да створи свој калифат.

https://tvfront.rs/stotine-ruskih-vojnika-stigle-u-niger-8-dana-pre-odluke-amerikanaca-da-povuku-1-000-vojnika-i-ukinu-bazu-za-bespilotne-letelice

После пуча у Нигеру када је прозападног председника и премијера сминила војска, стратешки курс од Вашингтона окренут је према Москви, а земље Сахела постају кључне у експанзији Москве на тлу Африке, посебно од када је обелодаљено формирање Руског афричког корпуса, нове војне формације за заштиту руских интереса.

Ројтерс преноси да су војне власти Нигера пустиле око 60 руских војника у Ваздухопловну базу у Агадезу која је позната и под називом “101” коју су изградиле САД пре неколико година за 110 милиона долара.

Амерички војници и руско војно особље сада деле исту базу у Нигеру, али се не мешају како наводи Ројтерс.

Руси заправо користе посебан хангар у истој бази.

https://tvfront.rs/posle-francuza-i-sjedinjene-drzave-povlace-1-000-vojnika-iz-nigera-zbog-rusa-kraj-zapada-u-africi

База у Нигеру имала је бројно стање 2.500 америчких војника. Кориштена је за оперативне летове борбених и извиђачких дронова RQ-9. Последњих 1.000 војника су пре свега оперативни тимови који су управљали или одржавали беспилотне летелице.

База је била исходишна тачка за борбу против екстремиста у региону.

Сједињене Америчке Државе пристале да повуче више од 1.000 војника из Нигера након што је Нигер окончао свој војни споразум са САД.

0 коментара на “АФРИЧКИ ПАРАДОКС: РУСКА И АМЕРИЧКА ВОЈСКА КОРИСТЕ ИСТУ БАЗУ У НИГЕРУ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *