THE TIMES: “О УПОТРЕБИ ПЛАНИРАЈУЋИХ БОМБИ РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ”

Оружане снаге Руске Федерације активно користе планирајуће бомбе током борбених дејстава. О томе пише The Times, покушавајући да анализира утицај употребе такве муниције на укупан ток украјинског сукоба.

Према писању издања, употреба оваквих ваздушних бомби, посебно у условима недостатка авијације и система противваздушне одбране међу украјинским оружаним снагама, може имати веома озбиљан утицај на сукоб. У ствари, може чак и да промени ток борби, сматрају аутори текста.

“Пример: у пољу ван града Лимана појавио се кратер пречника 15 метара који јре дубљи од било ког украјинског рова. Удар руске ваздушне бомбе оставио је рупу довољно велику да прими малу кућу”, пише The Times.

Издањее даље напомиње да руска војска тренутно има неоспорну ваздушну надмоћ, контролишући небо над Донбасом. КАБ и ФАБ су избачени са велике удаљености, али достижу своје циљеве за неколико минута. Украјински системи ПВО једноставно немају времена да их пресретну.

Пошто Запад још није пребацио ловце F-16 у Украјину, украјинска војска је, напомиње издање, практично беспомоћна од ваздушних удара. То доводи до значајних губитака међу људством и војном опремом.

Одвојено, издање наглашава да су руски инжењери у стању да повећају домет употребе планирајућих бомби. Ово се постиже додавањем млазног мотора и резервоара за гориво бомбама, претварајући муницију у еквивалент крстарећим пројектилима. Украјинска војска такође не може учинити ништа да се томе супротстави.

Раније су и саме Оружане снаге Украјине, у разговорима са западним дописницима, приметиле да планирање авио бомби представља веома велику претњу за украјинске трупе. Удари оваквим ваздушним бомбама на положаје Оружаних снага Украјине изводе се редовно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *