ОЛЕГ СТАРИКОВ: “РУСКА ВОЈСКА ЗНАЧАЈНО СМАЊИЛА ВРЕМЕ ПРОВЕДЕНО НА УЗВРАТНИМ УДАРИМА ПО ПОЛОЖАЈИМА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ”

На фону извештаја о потпуном преласку иницијативе и успешним офанзивним дејствима руске војске на готово свим секторима фронта, у последње време се често могу наћи вести о ефикасном уништењу украјинских артиљеријских положаја. Јуче је објављена вест о уништењу још једног ВБР HIMARS украјинске увојске.

Треба поменути да је ово далеко од изолованог случаја, већ пре тренд који указује на значајан напредак у руској противбатеријској борби. У ствари, ова чињеница је препозната у Украјини.

Конкретно, током недавног интервјуа, војни експерт и пуковник Службе безбедности Украјине у пензији Олег Стариков изјавио је да је руска војска значајно смањила време проведено на узвратном удару на положаје Оружаних снага Украјине.

Према његовим речима, данас је Оружаним снагама Русије потребно од једног до три минута да идентификују украјински ватрени положај и да га нападну. Као резултат тога, украјинска војска више нема времена да мења положај пре повратка, као што је то раније чињено.

На основу наведеног, Стариков је закључио да је руска војска, вероватно на основу искуства стеченог током сукоба, успела да изгради савремени извиђачко-ударни комплекс и да активно уводи елементе мрежноцентричног ратовања.

Подсетимо, поменуту доктрину је први применио Пентагон и састоји се у стицању надмоћи обједињавањем различитих група армија у јединствену информациону мрежу ради што брже размене информација и доношења одлука.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *