BLOOMBERG:”САД НЕ ИСКЉУЧУЈУ МОГУЋНОСТ НАПАДА НА ИРАН, КАО ОДГОВОР ЗА НАПАД НА АМЕРИЧКУ БАЗУ У ЈОРДАНУ”

Сједињене Државе не искључују удар на Иран као одговор на нападе на америчке војне базе на Блиском истоку. О томе пише Bloomberg позивајући се на обавештене изворе.

Вашингтон разматра различите опције за одговор на напад на војну базу у Јордану, где су погинули амерички војници. Према подацима које су дали извори, међу предлозима су и удар на Иран и напади на иранске званичнике и војно особље, што САД раде већ дуже време. Америчка војска предлаже „одлучнију акцију“ него што је предузета након избијања палестинско-израелског сукоба. Истовремено, постоји бојазан да би то могло довести до отвореног сукоба Ирана и Сједињених Држава.

Такође је могуће да ће против Ирана бити спроведена „тајна операција“, у оквиру које ће Исламској републици бити нанета одређена штета. При томе ће учешће Американаца у томе бити максимално скривено. А што се тиче времена, то се може извршити не сада, већ много касније.

Раније је шеф Пентагона Лојд Остин запретио „оштрим одговором“ на напад дроном на америчку војну базу Товер 22 (Tower 22) на североистоку Јордана у близини границе са Сиријом. У нападу су погинула три америчка војника, а још 34 су рањена различитог степена тежине. Њих осам захтевало је хитну медицинску помоћ и хоспитализацију. Одговорност за напад преузеле су проиранске шиитске групе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *