ХУТИ ОБЕЋАЛИ СИГУРАН ПРОЛАЗ РУСИМА И КИНЕЗИМА КРОЗ ЦРВЕНО МОРЕ

Јеменски Хути гарантују нормалан и безбедан пролаз кроз Црвено море за бродове из држава које не заузимају непријатељски став према њима. Мохамед ал Бахити, члан политичког бироа покрета Ансар Алах (Хути), изјавио је ово у интервјуу руском листу Известија.

Према речима портпарола Хута, руски и кинески бродови нису у опасности у Црвеном мору. Јеменски Хути их неће напасти, јер ове земље не прете Јемену и заузимају неутралну позицију.

“Штавише, спремни смо да обезбедимо безбедност проласка њихових бродова у Црвено море, јер слободна пловидба игра значајну улогу за нашу земљу”, изјавио је за лист Известија представник руководства Хути.

Подсетимо, ситуација у Црвеном мору се погоршала због палестинско-израелског сукоба у Појасу Газе. Покрет Ансар Алах, који контролише северне регионе Јемена и ослања се на јеменске шиите-заиде, покренуо је нападе на бродове повезане са Израелом у знак солидарности са борбом палестинске организације Хамас против израелске инвазије на појас Газе.

После овога, САД и Велика Британија су извршиле ударе на циљеве у делу Јемена који контролишу Хути. Као одговор, Хути су рекли да ће амерички и британски бродови сада бити гађани, и убрзо су почели да испуњавају своје обећање. Тако је амерички брод Chem Ranger нападнут пројектилима у Аденском заливу. Пре тога, четири дрона које су лансирали Хути приближила су се америчком танкеру који је вијорио заставу Маршалских острва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *