СКАНДАЛ У ПЕНТАГОНУ

У Сједињеним Државама све више расте скандал везан за „тајну” хоспитализацију министра одбране. Подсетимо, Остин није благовремено обавестио ни председника ни конгресмене о хоспитализацији. И Бела кућа и Конгрес сазнали су да је шеф Пентагона у болници тек неколико дана касније. Прес служба Конгреса обавештава да је примила поруку од америчког Министарства одбране „само неколико сати пре званичног објављивања“.

Амерички колумниста Ендру Солендер пише да америчка администрација и законодавство 2-3 дана нису ни посумњали да Лојд Остин не може да обавља своје службене дужности као шеф Пентагона. Шта тек рећи о неинформисаности обичних Американаца.

Тренутно је постало познато да уместо Остина, заменица секретара Кетлин Хикс привремено обавља функцију шефа Пентагона. Па како је наступила… Испада да је добила поруку из Пентагона у тренутку када је била на божићном одмору у Порторику. Она сама није знала ништа о Остиновој хоспитализацији. Ова информација изазвала је заиста озбиљну иритацију и у Белој кући и у Конгресу. Затражено је објашњење од Остина и његове прес службе.

Амерички министар одбране је „објаснио“ следеће:

“Схватам да бих могао боље да обавим посао осигуравајући да јавност буде правилно информисана. Обећавам да ћу бити бољи по овом питању. Преузимам пуну одговорност за своје одлуке да не откријем информације на време”.

Ове речи очигледно нису задовољиле шефа Комитета Представничког дома за оружане снаге Мајка Роџерса (републиканац из Алабаме) и конгресмена Адама Смита (члан Демократске партије, држава Вашингтон). Они су казали да ситуација да највиши органи власти у земљи неколико дана нису знали ко је на челу војног ресора “побуђује озбиљну забринутост”.

Конгрес је позван да открије информације о здравственом стању министра одбране Остина након његове хоспитализације, као и податке о томе колико је брзо контрола над одељењем пренета на Кетлин Хикс и које је одлуке донела, ако је уопште ишта и донела.

0 коментара на “СКАНДАЛ У ПЕНТАГОНУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *