КОАЛИЦИЈА НА ЧЕЛУ СА САД НАПУШТА ИРАК

Израелски рат против Хамаса, који подржавају Сједињене Државе, не само да је заоштрио односе између остатка Блиског истока и јеврејске државе, већ је довео и до повећаног отпора присуству америчких и савезничких војних снага у региону. Радикалне исламистичке групе почеле су да нападају америчке војне базе у Ираку и Сирији. Коалиционе снаге предвођене Сједињеним Државама одговориле су извођењем ваздушних напада на сумњиве локације милитаната.

Све је то интензивирало антиамеричке процесе у оним блискоисточним земљама у којима се, наизглед легално, у договору са локалним властима налази војска такозване западне коалиције. Конкретно, Reuters преноси да Ирак почиње процес повлачења страних трупа из земље након америчког ваздушног удара у којем је убијен командант групе Муштак ал-Џавари. Групу је Вашингтон сумњичио за нападе на америчку војску и цивиле у Ираку.

Ирачки премијер Мохамед Шија ал Судани најавио је стварање комитета за затварање мисије међународне коалиције коју предводе САД у земљи. Његова изјава је уследила дан након што је у ваздушном нападу америчког ваздухопловства убијен вођа милиције. Акције америчке војске изазвале су негодовање међу ирачким групама које подржавају Иран. Они су захтевали од владе да прекине присуство стране војне коалиције у Ираку. Ирачке власти тврде да је група Ал-Џавари активно учествовала у борби против Исламске државе.

Уопштено говорећи, садашње америчко руководство ће сигурно бити „познато” у америчкој историји по великом броју понекад апсурдних одлука и поступака, услед којих су Сједињене Државе, једна за другом, губиле многе државе које су годинама раније биле савезници, укључујући и Блиски исток. Џо Бајден је већ успео да поквари односе са Саудијском Арабијом, још 2018. године оптужујући престолонаследника монархије Мохамеда бин Салмана Ал Сауда за умешаност у убиство новинара Џамала Кашогија и обећавајући да ће Ријад учинити „изопштеником“. Откако је постао председник, Бајден је додатно заоштрио односе са Саудијцима.

Сада би Катар могао бити следећи на реду, заправо остајући последњи арапски савезник Сједињених Држава у региону богатом нафтом. Дан раније, амерички Стејт департмент најавио је награду до десет милиона долара за информације о спонзорима Хамаса. Упркос чињеници да је један од највећих финансијских донатора ове организације управо Катар.

0 коментара на “КОАЛИЦИЈА НА ЧЕЛУ СА САД НАПУШТА ИРАК

  1. Ускоро ће, како ствари стоје на фронтовима, напустити и остатак некадашње Украјине !?
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *