ЗАСЕДНО ДЕЈСТВО УКРАЈИНСКЕ ПВО ПРОТИВ РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: ДА ЛИ ХЕРСОНСКИ ИЛИ БРЈАНСКИ ИНЦИДЕНТ ИМАЈУ ИСТИ РУКОПИС?

Прича о обарању руске руског Су-34 или три летелице зависно да ли се прихвата руска или украјинска верзија, пошто и даље конкретних информација о томе нема осим нагађања. Међутим ово обарање неки на западу већ пореде са инцидентом изнад Брјанске области који се догодио 13. маја 2023. године.

Тог 13. маја 2023. године светске медије обишла је била вест да су руске Ваздушно космичке снаге доживеле жестоки ударац. Наиме, истог дана на небу изнад Брјанске области оборене је бомбардер: Су-34, ловац Су-35С и два Mi-8MTPR-1.

Задатак оборених летелица је био напад на Черниговску област, док су према једном извору хеликоптери пружали електронску заштиту ометањем. Опет дилема која остаје према једној јесте да су хеликоптер и авион оборени ПВО системима лансираним ракетама из правца Украјине, да је хеликоптер оборен ракетом ваздух-ваздух АИМ-120???, али највероватније јесте да су у питању диверзантске групе које су са собом имале преносне ПВО системе пирон, игла или стингер.

Хеликоптер је оборен на неких 65 километара од руско-украјинске границе, а Су-34 уз саму границу.

Украјинско ратно ваздухопловство је касније потврдило да је одговорно и да је коришћен ПВО систем МИМ-104 Патриот

У чему је сличност обарања из маја и децембра 2023?

Пре свега оба обарања захтевали су високи степен координације између осматрачких радара и ракетне батерије. Према украјинској теорији три Су-34 су била део ваздушне групе која је напала украјински одред у Кринкију у Херсонској области.

Наводи се и да Руси нису користили планираће авио бомбе ФАБ 1.500 него ФАБ-500 које су испалили на удаљености већој од 50 километара од места удара и ван домета противваздушне одбране краћег и средњег домета украјинске војске.

У Херсонском случају Украјина је поставила једну ракетну батерију МИМ-104 Патриот на југу Херонске области. Неке претпоставке указују да је то била немачка ракетна батерија која је недавно допремљена у Украјину верзију ПАК-2 који има домет до 160 км по даљини, са чиме украјинској ПВО није било проблем да један или три Су-34 обори као муве.

Претпоставка је била да су Украјинци пратили на радару лет групе руских бомбардера СУ-34 дуже време. Посматрали понашање посаде, време напада и удаљавања, долазак у зону одбацивања планирајућих авионских бомби. Сада ако су Руси робовали рутини и свакодневно у исто време долазили у зону напада у оклини Крникија услови за обарање Су-34 били су створени.

Лансирана ракета са система Патриот МИМ-104 Патриот летела је брзином од 4 маха који су погодили један или три Су-34 за 1,5 -2 минута.

Захваљујући заседи Украјинци су успели да постигну обарање руског бомбардера и да понове исту акцију као изнад Брјанске области 13. маја 2023.

Иначе на Кринки мостобрану Украјинци су имали наводно између 300 и 500 људи који су држали ту зону на Дњепру, док су Руси на левој страни Дњепра имали седам бригада.

Руска војска на овом правцу украјинским покушајима да се заустави ширење мостобрана користила је артиљерију, ракетну артиљерију, дронове камиказе, и планирајуће авио бомбе.

Сва обарања ПВО система Патриот

Тренутно ако је украјински систем ПВО МИМ-104 Патриот заиста три руска Су-34 то би значило да је оборио 10 руских авиона и хеликоптера:

13.05.2023 – оборен: један бомбардер Су-34; један ловац Су-35С; два хеликоптера за електронско ратовање Ми-8МТПР-1; један транспортни хеликоптер Ми-8.

  1. мај 2023. – оборен: ловац Су-35С
  2. децембар 2023. – оборен: бомбардер Су-24М
  3. децембар 2023. – оборена: три бомбардера Су-34

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *