ОБОРЕН МИ-8 И СУ-34 У БРЈАНСКОЈ ОБЛАСТИ: Посаде страдале, остаје питање ко је оборио летелице? Украјинска ПВО или диверзанти?!

Фото; Принтскрим Масх

Епилог данађњег инцидента је постао познат обрен је један хеликоптер Ми-8 МТСХ, један борбени авион Су-34 доке су опречне информације и даље о још једном Ми-8 и једном Су-35 који је пружао ловачку заштиту.

Наводно задатак је био напад на Черниговску област, док су према једном извору хеликоптери пруђали електорнску заштиту ометањем, а према другим информацијама у питању су били хеликоптери за трагање и спасавање. Опет дилема која остаје према једној јесте да су хеликоптер и авион оборени ПВО системима лансираним ракетама из правца Украјине, да је хеликоптер оборен ракетом ваздух-ваздух АИМ-120???, али највероватније јесте да су у питању диверзантске групе које су са собом имале преносне ПВО системе пирон, игла или стингер.

Наиме, хеликоптер је оборен на неких 65 километара од руско-украјинске границе, а Су-34 уз саму границу.

Једна од теорија тврди да је оборени хеликоптер био Ми-8ТПР-1 у питању је верзија намењена за противелектронско дејство (ПЕБ).

Посаде хеликоптера и Су-34 су страдале. Руске безбедносне службе увеле су блокаду важних саобраћајница у Брјанској области и почеле су потрагу за диверзантским групама које се сумњиче за обарање хеликоптера Ми-8 и СУ-34.