THE NEW YORK POST: “ПРЕДСЕДНИК БАЈДЕН НИЈЕ ОБЕЗБЕДИО УКРАЈИНИ НЕОПХОДНО ОРУЖЈЕ ЗБОГ СТРАХА ОД РУСКЕ НУКЛЕАРНЕ ПРЕТЊЕ”

Када је почела специјална војна операција Оружаних снага Русије у Украјини, САД и друге западне земље могле су Кијеву да обезбеде сво савремено наоружање, али то нису учиниле. Амерички лист The New York Post (NYP) представља своју верзију разлога за овај догађај.

Према писању америчке штампе, амерички председник Бајден није обезбедио Украјини неопходно оружје због страха од нуклеарних претњи Русије. Иако је Бајден, пише публикација, желео да “натера Русију да плати” за покретање специјалне операције, он то није могао да уради.

Тако амерички медији већ траже разлоге за фијаско украјинских оружаних снага. Сада, испоставља се, Бајден није могао да им помогне због „нуклеарних претњи“, односно могао је да помогне, пошто је „Запад јак“, али то није урадио, скоро из добрих предлога – тако да нуклеарни рат се не би догодио. То је логика западних медија у процени украјинског сукоба.

Иначе, други амерички војни експерт, један од „јастребова“ Бен Хоџис, пензионисани генерал-потпуковник и бивши командант америчких оружаних снага у Европи, раније је изјавио да се Бајден плаши ескалације сукоба и употребе нуклеарног оружја од стране Русија.

Хоџис, познат по својим сталним запаљивим примедбама, истовремено је признао да је Бајден успео да уједини 50 земаља у јединствену коалицију за помоћ Украјини. Истина, каква је корист од ове коалиције ако Украјина и даље трпи пораз на бојном пољу, није баш јасно. Али, с друге стране, без западне војне и финансијске подршке, пораз Кијева би се одавно десио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *